Medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen. Arkivbild. Foto: TT

Många organisationer och personerna bojkottar Almedalsveckan 2017

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat mer än vanligt inför årets politikervecka i Visby sedan det stod klart att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) kommer att delta. Och listan över de som bojkottar Almedalsveckan på grund av organisationens närvaro har blivit allt längre.

Redan i april blev det känt att nationalsocialistiska och antisemitiska Nordiska Motståndsrörelsen för första gången kommer att delta på Almedalsveckan på Gotland. Organisationen har hyrt markplats av Region Gotland och fått tillstånd av polisen att sätta upp tält, hålla seminarier, debatter, torgmöten och sprida information i Visby från torsdag till söndag.

Nazisternas närvaro under politikerveckan har väckt och fortsätter att väcka starka känslor.

LÄS MER: Forskare: ”Nordiska motståndsrörelsen är en våldsam sekt”

I slutet av maj meddelade Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, och nätverket Streetgäris att de avstår från att medverka under Almedalsveckan. I takt med veckan närmat sig har allt fler organisationer, föreningar och personer anslutit sig till bojkotten, och det med motivering att man inte vill dela det offentliga rummet med grupper som bidrar till att normalisera rasistiska åsikter.

Feministiskt Initiativ bojkottar evenemanget i protest och har uppmanat andra att göra detsamma. Däremot är partiets eget ungdomsförbund på plats under veckan. Även vänsterpartisten och riksdagsledamoten Rossana Dinamarca har beslutat att inte delta. Enligt henne är NMR att betrakta som en terrororganisation.

– Hade det varit lika tyst om IS eller al-Qaida fått tillstånd? undrade hon för några veckor sedan i en intervju i Aftonbladet.

LÄS MER: Så förbereder sig polisen inför Almedalsveckan

RFSL och RFSU har också ställt in stora delar av sitt program i Almedalen.

En lång rad organisationer har skrivit på en protestlista, bland annat Svenska Afghanistankommittén, Rädda Barnen, Naturskyddsföreningen, Palmecentret och Afrikagrupperna. Häromdagen meddelade även Kristna fredsrörelsen att man avstår från att delta som en direkt följd av nazisternas närvaro.

– Vi går aldrig med på att normalisera att en nazistisk aktör, som aktivt propagerar mot den värdegrund som veckan handlar om: demokrati, öppenhet och allas lika värde, det säger sig självt, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Stefan Löfven nobbar Almedalen

Men trots den massiva kritiken kommer Nordiska Motståndsrörelsen att delta i årets politikervecka.

– Vi vet om att de har sina tider och vi vet hur folk upplever dem. Vi har fått mycket mejl och har varit i kontakt med Region Gotland, som också har fått mycket mejl om varför de fått tillstånd, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen till TT, och fortsätter:

– Vi kommer att finnas på plats och vi kommer att förklara vårt arbete och behöver vi så ingriper vi.

Redan tidigare har den politiska majoriteten i tekniska nämnden på Gotland bett polisen om att dra tillbaka tillståndet. Organisationen Civil Rights Defenders har överklagat polisens beslut att låta NMR närvara i Almedalen. Ett beslut från förvaltningsrätten i Stockholm väntas i nästa vecka.

Under söndagen, på Vänsterpartiets dag under politikerveckan, uppgav partiet att Vänsterpartiet centralt överklagar NMR:s tillstånd.

– Almedalsveckans syfte är att utveckla demokratin genom ett öppet samtal mellan politiska partier, civilsamhällets organisationer och allmänheten. Att tillåta en nazistisk våldsbejakande organisation att vara där motverkar syftet, säger Mia Sydow Mölleby, gruppledare för Vänsterpartiet och ledamot i VU, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Utrikesminister Margot Wallström protesterar mot NMR:s närvaro

Säkerhetspolisen ser Nordiska Motståndsrörelsen, som även gått under namnet Svenska motståndsrörelsen, som den nazistiska grupp som utgör det största hotet mot rikets inre säkerhet.

Flera av organisationens medlemmar är dömda för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. I en rapport 2009 skrev Säkerhetspolisen om Nordiska motståndsrörelsen:

”Organisationen har som målsättning att etablera ett totalitärt styre genom revolution”.

NMR registrerades som parti hos Valmyndigheten 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet