Här debatterar Anders Lindberg och Sakine Madon i Aktuellt. Foto: SVT

”Yttrandefriheten är till för just de som har obehagliga, sunkiga och idiotiska åsikter”

Är det rätt eller fel att låta nazister vara på plats i Visby under Almedalsveckan? Anders Lindberg säger nej till alla våldsbejakande, medan Sakine Madon hävdar yttrandefriheten.

SE MER: Här är hela debatten mellan Anders Lindberg och Sakine Madon

På söndag drar politikerveckan i Almedalen igång. Försnacket har till stor del handlat om att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått demonstrationstillstånd och kommer att vara på plats i Visby.

LÄS MER: Så förbereder sig polisen

”Skulle inte bjuda in islamister”

Anders Lindberg ledarskribent, på obundna socialdemokratiska Aftonbladet, tycker inte att det är rätt.

– Därför att det är en våldsbejakande nazistisk organisation. Vi skulle aldrig få för oss att bjuda in våldbejakande islamister. Det är en organisation vars aktivister har dödat människor, säger Anders Lindberg.

LÄS MER: ”Nordiska motståndsrörelsen är en våldsam sekt”

NMR har beviljats tillstånd att vara på plats under politikerveckan, men kommer inte vara med i det officiella programmet. NMR har även fått polisens tillstånd. Region Gotland har bett polisen att stoppa markupplåtelsen, men fått nej.

”En allmän plats”

Sakine Madon, ledarskribent på liberala Vestmanlands Läns Tidning, påpekar att NMR inte har ”bjudits in” av någon.

– Det hade varit förskräckligt, det hade jag reagerat på.

Men nu när NMR har fått tillstånd, så tycker hon att det är rätt av polisen att godkänna gruppens medverkan i Visby.

– Polisen har inte tagit politiska hänsyn när de har gett demonstrationstillstånd. Det är en allmän plats. Polisen måste göra en väldigt saklig och neutral bedömning. Gör de inte det så hamnar vi på ett sluttande plan.

– Yttrandefriheten är till för just de som har obehagliga, sunkiga, idiotiska åsikter. Det är det som är demokrati.

LÄS MER: Nazister till Almedalen

”Handlar om säkerhet”

Anders Lindberg menar dock att ingen våldsbejakande organisation bör få vara med.

– Det är en organisation vars aktivister begår våldshandlingar, som hotar andra människor och uppmanar sina aktivister att bära kniv. Det handlar inte om yttrandefrihet, det handlar om säkerhet. Du har frihet till dess du inskränker någon annans frihet, säger Anders Lindberg.

Löfven ifrågasätter NMR:s deltagande

Tidigare i veckan protesterade utrikesminister Margot Wallström (S) mot att Nordiska Motståndsrörelsen får valtala i Almedalen. Och i dag ifrågasätter även statsminister Stefan Löfvén (S) beslutet att låta NMR delta.

TV: Löfvens ord om NMR

Feministiskt initiativ och RFSL är några av de som bojkottar årets Almedalsvecka i protest mot att nazistiska NMR kommer att vara där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer