Foto: SVT

Linnea 81: Ett av bluffligans offer

Uppdaterad
Publicerad

I  den gigantiska bluffhärvan kring bolaget 118 108 är Linnea Johansson en av hundratals människor som har betalat för en internettjänst som inte finns.

Och hon var det idealiska offret. En gammal kvinna som inte förstår var hon köper. En kvinna som inte ens har en dator.

I polisens förundersökning är hon offer nummer 121.  Men bakom siffran finns sig en 81-årig kvinna som skulle kunna vara din mamma eller din mormor. 

Bluffhärvan i Malmö

Linnea Johansson från Mörarp blir 2012 uppringd av en säljare från företaget 118 108. Hon är idealisk för bolaget vars huvudstrategi är att lura äldre människor på landsbygden.

– Jag förstod ju inte vad de sa. De pratade så tyst, men det var något om ett guldpaket. Men det kom ju aldrig något, säger Linnea Johansson.

Har ingen dator

Det guldpaket som försäljaren talar om gäller en internettjänst med möjlighet till e-post, domännamn och sökbar internetprofil. Kruxet är att Linnea Johansson inte ens har en dator. Hon tror att det kanske handlar om smycken.

– Jag trodde väl att det skulle kosta runt en 1000-lapp, säger hon.

Istället kommer en räkning på närmare 15.000 kronor att betalas inom 10 dagar.

– Jag blev först arg sedan satte jag mig och grät. Jag förstod ju att jag hade blivit lurad, säger Linnea Johansson.

Ville inte berätta för anhöriga

Trots att hon genomskådat bluffen betalar Linnea. Hon har ju tackat ja i telefon och hon har i alla tider betalat sina räkningar i tid.

– Men jag ville inte berätta om det för mina anhöriga, att jag hade varit så dum.

Utan att blinka övertalar alltså säljaren Linnea att köpa något hon inte förstår, inte kan använda, inte inser vad det kostar. Att sälja på det viset är bedrägeri menar åklagaren. På torsdag börjar rättegången mot de misstänkta i bluffligan.

Linnea förtränger länge hela historien och blir påmind först när polisen ringer och hjälper henne att anmäla händelsen.

– Det var en lättnad, för jag förstod att jag inte var ensam. Jag tänker att jag kanske får pengarna tillbaka. Den trösten får man ju ha, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffhärvan i Malmö

Mer i ämnet