Rättegång mot blufföretag

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal försvarsadvokater är på plats i sluttampen av rättegången när den förste åtalade huvudmannen i det misstänkta blufföretaget 118 108 blir förhörd. Flera av brottsoffren fanns i Jämtland och Västernorrland.

Med hot om inkasso har 438 personer betalat fakturor till ett värde av 4,3 miljoner kronor till ett misstänkt blufföretag i Malmö. Ytterligare drygt 700 personer har krävts på pengar utan att betala. Bara i Västernorrland och Jämtland har ett 70-tal gamla lurats. Under onsdagen hörs tre misstänkta huvudmän i Malmö tingsrätts säkerhetssal.

Tidigare har ett sextiotal drabbade småföretagare hörts i domstolen. Majoriteten av dessa har enligt åtalet tvingats in i avtal om nätannonser på sajten 118 108.

Bluffhärvan i Malmö

Den 21-årige mannens advokat Jan Urwitz inleder med att dra paralleller mellan 118 108 och blufföretaget Företagslansering. Hovrätten över Skåne och Blekinge skärpte i fjol straffet för en huvudman i Företagslansering, ytterligare en man dömdes också.

Urwitz läser i hovrättsdomen om affärsidén för Företagslansering.

-Det här skulle lika väl kunna gälla affärsidén för 118 108. Med viss styrka talar det för att det är samma huvudmän som legat bakom båda bolagen, säger han.

-Jag vill även betona att själva affärsidén är fullt laglig. Att Företagslansering inte tillämpar detta på rätt sätt är en annan sak, säger Urwitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffhärvan i Malmö

Mer i ämnet