Foto: SVT Design

”Dom hotade med inkasso”

Uppdaterad
Publicerad

Över 70 personer i Västernorrland och Jämtland har lurats i en bedrägerihärva med kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra.

Ligan har ringt runt till äldre – ofta skogsägare – och krävt in pengar för påstådda annonser.

Totalt har 438 personer runt om i landet lurats på 4, 2 miljoner, men bedrägeriet kan vara betydligt större. Enligt polisutredningen har ligan fakturerat över 15 miljoner kronor.

Rättegången mot 118 108

Livsstilskriminella

Internationella åklagarkammaren har väckt åtal mot 22 personer. Hjärnorna bakom verksamheten är unga livsstilskriminella i 20-års åldern, men de flesta åtalade har varit telefonsäljare.

– Dom var otrevliga och hotade med inkasso om jag inte betalade och det gjorde jag för att slippa allt bråk, berättar en 70-årig skogsägare i Timrå för Mittnytt.

Västernorrland och Jämtland

Drygt 70 av dom lurade bor i Västernorrland eller Jämtland. Vi träffar ett av brottsoffren i en by utanför Sundsvall.

– Dom ringde och sa att jag beställt något. Först blev jag förbannad för det var inte sant, men flickan i telefon var påstridig och till sluit blev jag osäker. Hon hotade med kronofogden och då såg jag ingen annan råd än att betala. Jag fick tre räkningar på 5 000 kronor och betalade alla tre, berättar han.

Hotade med inkasso

En 70-årig skogsägare i Timrå är ett av åklagarens vittnen. Också han minns samtalet från telefonförsäljaren:

– Han påstod att jag beställt en annons av deras företag och att jag var skyldig pengar. Han påstod också att jag egentligen var skyldig dubbla beloppet eftersom jag skulle ha beställt annonsen under två år. Jag protesterade men det hjälpte inte utan då började han att hota med inkasso, berättar han för Mittnytt.

– Vi diskuterade fram och tillbaka, jag försökte till och med få honom att spela upp ljudfilen på min påstådda beställning men det snackade han bort och till slut fick jag ett erbjudande att betala halva beloppet så skulle saken vara ur världen. Jag gick med på det för att slippa allt tjafs.

Satt i system

Kammaråklagaren Anna Palmqvist i Malmö berättar att ligan satt i system att ringa runt och skrämma gamla. Mycket medvetet har dom sökt upp äldre, ofta skogsägare som haft för vana att göra rätt för sig.

– Och många har mått mycket dåligt. Man ska komma ihåg att de vänt sig till en generation som det går att skrämma med skulder och hot om inkasso, säger hon.

Lurade 438 äldre

Nu är Timråbon en av 438 målsägare i brottsutredningen. Han betalade in 15 172 kronor till bedragarna.

– Så här i efterhand är det ganska pinsamt, men det var rätt otrevligt så det var inte så konstigt att jag ville få ett slut på samtalet. Jag var egentligen bortrest i utlandet när jag skulle ha beställt annonsen och hade bra på fötterna, men ändå förmådde jag inte stå emot. Jag ville bara slippa obehaget  och bestämde mig för att betala, berättar han.

De 19 försäljarna som ringde runt och krävde äldre på pengar har agerat som råskinn och även om de agerat på order anser åklagaren att de gjort sig skyldiga till bedrägeri.

Black Cobra

De tre misstänkta huvudmännen, 27, 22 och 21 år gamla, bor i Malmö och Helsingborg. Deras högkvarter har legat i Löddeköpinge och senare Helsingborg. Enligt polisen har de band till det yrkeskriminella nätverket Black Cobra.

 – Det här handlar om unga livsstilskriminella. Det började med skimning av betalkort för några år sedan. När den möjligheten var uttömd gick man över till bluffakturor, säger Karin Lundqvist på länskriminalpolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot 118 108

Mer i ämnet