Bluffhärvan upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i den gigantiska bluffhärvan kring bolaget 118 108 där hundratals människor har betalat för en internettjänst som inte finns.

Bolagets huvudstrategi har varit att lura äldre människor på landsbygden. Bara i Västernorrland och Jämtland har över 70 personer lurats. Enligt polisutredningen har ligan fakturerat över 15 miljoner kronor.

Totalt ska drygt 400 personer ha blivit lurade att betala fakturor på internettjänster de antingen aldrig har beställt enligt åtalet.

Utöver det finns drygt 700 personer som har fakturerats, men inte betalat. På ett år hann företaget Media Solutions 118 108 skicka fakturor för 15 miljoner kronor. Företaget hann få in 4 miljoner kronor innan polisen slog till mot företaget.

De tre misstänkta huvudmännen, 26, 22 och 21 år gamla, bor i Lund och Malmö. Efter ett långvarigt spaningsarbete slog polisen i januari till mot företagets kontor i Helsingborg.

Kopplingar till Black Cobra

Sedan dess har de tre huvudmännen suttit häktade misstänkta för grovt bedrägeri. Enligt polisen finns även band till det yrkeskriminella nätverket Black Cobra.

Förutom huvudmännen talas 19 medarbetare och ”säljare” för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. De är män och kvinnor i ungefär samma åldrar.

Lurendrejarna ska ha ringt upp företag och påstått att de varit bundna av abonnemang avseende ”företagspresentationer på internet”. Men söktjänsten gick knappt att hitta och värdet av att finnas med var lika med noll, menar kammaråklagare Bo Albrektsson. Media Solutions 118 108 har främst riktat in sig mot äldre personer och enskilda firmor.

Nekar till brott

Åklagarna kommer att yrka på fleråriga straff för de tre personer som anses vara huvudansvariga. De nekar alla till brott.

– Detta är ett viktigt mål då det gäller grov organiserad brottslighet som drabbar den enskilde målsäganden hårt, säger Anna Palmqvist, kammaråklagare på Internationella åklagarkammaren.

Rättegången, vars förundersökning är på 15 000 sidor, beräknas pågå minst året ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot 118108

Mer i ämnet