Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två bordsflaggor med regnbågsmotiv står i centrum för en konflikt i Hörby kommun. I klippet hör du Madelene Eriksson, ombudsman på fackförbundet Vision och Hörbys högsta politiker Cecilia Bladh In Zito (SD). Foto: Bernard Mikulic/SVT

Liten flagga ledde till storbråk i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Hörbys högsta politiker Cecilia Bladh In Zito (SD), anklagas för att ha fått ett utbrott efter att ha fått syn på två prideflaggor i ett av kommunens mötesrum.

– Personalen blev chockad, säger Madelene Eriksson, ombudsman på fackförbundet Vision.

Det var i samband med att tre politiker i Hörbys kommunstyrelse gjorde ett studiebesök på socialförvaltningens individ- och familjeomsorg, som flera personer blev vittne till kommunalrådets ilska, något som Skånska Dagbladet var först med att berätta.

SVT Nyheter Skåne har pratat med personer som var med på mötet, men ingen vågar ställa upp med namn och bild i SVT. Istället hänvisar de till fackföreningen Visions ombudsman Madelene Eriksson.

– Kommunstyrelsens ordförande får ett utbrott kring två små prideflaggor som står på ett bord, berättar Madelene Eriksson.

Ångrar att flaggorna togs bort

Enligt Madelene Eriksson ska Cecilia Bladh In Zito ha uppträtt aggressivt och skällt ut personalen eftersom hon menar att prideflaggor är en politisk symbol och inte hör hemma i kommunen.

– Personalen blev så chockad och ställd att de plockade bort flaggorna, något de ångrar i efterhand, säger Madelene Eriksson.

Cecilia Bladh In Zito tillbakavisar att hon har uppträtt aggressivt.

– Jag talade om i väldigt sansad, tydlig ton, att den där flaggan är en politisk markering, säger hon.

Olika syn på vad pride står för

Enligt Cecilia Bladh In Zito är pride en politisk organisation som hon dessutom menar exkluderar människor.

– Den exkluderar väldigt många, bland annat alla som röstar på SD. Vi ska inte ha politiska symboler i kommunens lokaler, det måste vara neutralt, säger Cecilia Bladh In Zito.

Enligt Madelene Eriksson är prideflaggan tvärtom inkluderande.

– Vision menar att pride står för alla människors lika värde och därmed är den inkluderande. Där skiljer sig våra åsikter åt.

Det har varit svårt att få personalen att våga berätta om händelsen, även för sina fackliga ombud, berättar Madelene Eriksson.

– Det är jättesorgligt. Vi pratar om en kommun, en offentlig arbetsgivare och där ska det vara högt i tak och du ska våga säga vad du tycker, säger Madelene Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.