Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Livekameror i Skånetrafikens bussar kommer årligen att övervaka de 45 miljoner resor som görs inom Malmö. Se bilder från övervakningscentralen i klippet ovan. Foto: Johan Dernelius/SVT

Livekameror på samtliga bussar – Malmö först i landet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer stadsbussarna i Malmö att övervakas dygnet runt. En övervakning som sker i realtid av specialutbildade trafikledare i bussbolagets övervakningscentral.

I ett pilotprojekt, som startade i februari 2022, har busslinjerna 5 och 7 liveövervakats. Från och med februari 2024 införs systemet på samtliga stadsbussar i Malmö som blir först i landet med detta.

– Samtliga bussar har kameror som spelar in och lagrar videofilmer. Dessa kan man sedan titta på i efterhand. Nu går vi från detta till att proaktivt agerar före saker inträffar, säger David Erixon, presschef på Nobina.

Dygnet runt bevakning

Bilderna studeras i realtid vid Nobinas trafikledning som kan tillkalla polis eller väktare dygnet runt. Föraren kan även larma och aktivera en kamera vid förarplatsen.

– Det är våldsammare i samhället. Det drabbar alla. Även oss busschaufförer. Jättebra med snabb kontakt med polis och trafikledning, säger Kalle Lindahl, som kört buss i 23 år.

Busschauffören Kalle Lindahl visar kommunalrådet Andreas Schönström (S) en av de sex livekameror som finns monterade på var och en av lokaltrafikens 250 bussar. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.