Jesper Larsson, sportchef för IFK Kristianstads handbollsherrar, och ordförande Johan Cosmo presenterar lagets nye tränare Ljubomir Vranjes (mitten). Foto: Andreas Hillergren/TT

Bekräftat: Ljubomir Vranjes ny tränare för IFK Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Det som länge viskats om bekräftades under presskonferensen på Kristianstad Arena under eftermidagen. Legendaren Ljubomir Vranjes tar över som huvudtränare.

– Det känns bra att vara här. Alla vet ju om det redan, eller hade gissat det redan, sa han när han presenterades.

I en dryg månads tid har det ryktats om att ”Ljubo” skulle ersätta sin gamle landslagskollega Ola Lindgren som huvudtränare för IFK Kristianstad. Sedan några veckor bekräftade klubben att Lindgren mycket riktigt lämnar positionen som huvudtränare.

Under torsdagen kallade IFK Kristianstad så till presskonferens på arenan för att slutligen kunna presentera nyheten.

Lågmäld dramatik

– I december fick jag uppdrag av styrelsen att hitta en ny tränare. Vi kontaktade flera internationellt erfarna tränare. Att idag kunna presentera en lösning som kommer att utveckla oss känns oerhört spännande. Det är en av Europas mest välrennomerade tränare, säger sportchefen Jesper Larsson innan avslöjandet.

Han berättar att han inte blev förvånad över att få frågan då han var tillgänglig. Själv var de största ambitionerna att antingen komma till Sverige eller Frankrike.

– Det ska bli skönt att prata svenska igen efter 20 år, säger Vranjes.

Ljubomir Vranjes Foto: Adam Ihse / TT

Vill ta klubben ut i världen

Vranjes, vars senaste tränarerfarenhet kommer från Ungerns landslag samt klubben Telekom Veszprém, tar över en klubb i toppen av tabellen med en närmast osannolik målskillnad på hela 27 mål fler än tvåan Skövde.

På frågan om vilka ambitioner Vranjes har som tränare i IFK Kristianstad svarar han:

– Jag är en typ som ger hundra procent – vid sidan av, på träning och på match. Det enda som gäller är att vinna. Inte bara nationellt utan jag skulle gärna vilja ta oss ut internationellt också.

Vranjes alla medaljer:

VM: 1 guld, 2 silver.

EM: 3 guld.

OS: 1 silver (Sydney 2000).

Champions League: 1 guld, 1 silver.

Cup-vinnar cupen: 1 guld.

Svensk mästare: 5 guld, 2 silver.

Svenska cupen: 3 guld.

Nordiska Cupen: 1 guld.

Tyska Cupen: 1 guld, 6 silver.

Bundesliga: 4 silver, 2 brons.

Tyska super-cupen: 1 guld, 2 silver.

Ungerska ligan: 1 silver.

Ungerska Cupen: 1 guld

Källs: IFK Kristianstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.