Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bassem Nasr och Aron Boklund Tendler är båda Malmöbor och har känt varandra i flera år. Foto: Edina Hrustic

De hedrar krigets offer med ljusmanifestation i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Bassem Nasr är palestinier och muslim. Aron Boklund Tendler är jude med släkt i Israel. De har känt varandra i flera år och arrangerar en ljusmanifestation för att hedra civila offer som dödats under kriget mellan Israel och Hamas.

– Det finns en snabb accelerering av en våldsspiral och ett bottenlöst mörker. I detta behöver vi mötas och dela sorg, säger Bassem Nasr, en av de som står bakom manifestationen. Han är även ordförande för Miljöpartiet i Malmö, men manifestationen på lördag är religiöst och politiskt obunden.

– Det behövs inte sidor i det här. Sidan att civila inte ska behöva lida, det är det som behövs, säger Aron Boklund Tendler.

Manifestationen som hålls på Möllevångstorget anordnas av en grupp Malmöbor. Den syftar till att hedra samtliga civila offer, oavsett nationalitet, medborgarskap eller religion. På plats kan deltagare tända marschaller.

Hur gör ni för att mötas?

– Aron och jag pratade innan och han uttryckte det så bra. Vi beter oss som människor som försöker hitta gemensamma nämnare. När vi diskuterar olika frågor som kan vara känsliga så kan vi ändå göra det rationellt och sakligt, säger Bassem.

– Vi skrev till varandra om det för någon dag sedan, jag tror att vi håller med varandra mer än vad vi inte håller med varandra, säger Aron.

Det är ett stort lidande som många känner, kan man ens mötas just nu?

– Det tycker jag inte borde vara några problem. Det vi säger är att vi vill hedra och sörja de civila som dör i den här konflikten. Det är något som vi sörjer på båda sidor, säger Aron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.