”LKF:s kösystem är ogint”

Uppdaterad
Publicerad

Det är meningslöst att stå i bostadskö i Lund såvida du inte redan bor eller jobbar i kommunen. En av dem som drabbas är Ene-Reet Laagus, som tidigare bott i Lund och nu vill flytta tillbaka.

På van Dürens väg på Väster i Lund ligger ett av flerfamiljshusen som ägs av LKF där Ene-Reet Laagus gärna skulle bo. Men det blir inget med det. Som pensionär har hon inte en chans i den kommunala bostadskön.

I över 30 år bodde och jobbade Ene-Reet Laagus i Lund. 15 av dessa hyrde hon bostad av LKF, Lunds kommuns fastighets AB. När hon blev pensionär ville hon pröva något nytt och flyttade till Halmstad. Men ju äldre man blir desto viktigare är det att vara nära släkt och vänner har Ene-Reet märkt och de bor i Lund, så nu efter ett par år i Halmstad vill hon tillbaka till sin gamla hemstad.

– Eftersom jag hade fem års kötid i Lund så tänkte jag att då fixar det sig nog. Men det gör det inte, säger Ene-Reet Laagus.

Helt meningslöst att köa

Vem som helst kan ställa sig i LKF:s bostadskö, men för att bli aktuell för en bostad måste man antingen redan bo i Lund eller jobba i kommunen.

– Det innebär till exempel, om jag har förstått det rätt, att den som bor i Lund och anmäler sig och har varit anmäld en vecka, går före den som inte bor i Lund men som har stått i kö i 20-25 år.

För en pensionär som Ene-Reet, som är bosatt i en annan kommun, är det med andra ord helt meningslöst att stå i den kommunala bostadskön.

– Jag tycker det är lite märkligt, jag känner inte till någon annan kommun som har sådana regler, säger Ene-Reet.

Rimligt att prioritera

Men enligt kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M) är det inget märkligt med LKF:s regler:

– Eftersom det är så populärt att bo i Lund och det är ganska lång kö till LKF så har man sagt att det ändå är rimligt att prioritera dem som man bedömer har lite större behov av en bostad i Lund.

Det är ett politiskt beslut att man måste ha anknytning till Lund för att få en hyra en kommunägd bostad. Hur anknytningsregeln tillämpas är upp till LKF:s styrelse. Men Mats Helmfrid (M) menar att det finns anledning att se över tillämpningen.

– Man får nog titta på flera fall hur hård man är, det vet jag faktiskt inte, säger Mats Helmfrid (M) och fortsätter:

– Men den här frågan kommer komma upp på kommunstyrelsen tror jag säkert och kommer diskuteras i fullmäktige, och vi har haft medborgarförslag som vill diskutera det.

Hoppas på en förändring

Ene-Reet Laagus hoppas på en förändring för idag tycker hon att systemet är ogint.

– Jag har jobbat i över 30 år på Universitetssjukhuset i Lund, betalat skatt, snarast varit närande än tärande eftersom jag betalat skatt i alla år, bott i LKF:s lägenhet i 15 år och så är man inte välkommen längre. Det känns konstigt.

Vad tänker du göra nu?

– Ja, eftersom det tydligen inte går att flytta till Lund så får jag väl vända mig till någon mera vänligt sinnad kommun som till exempel Hörby eller Eslöv där man är välkommen, säger Ene-Reet Laagus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.