Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu tar lokala partier runt om i landet hjälp av varandra för att lyfta lokalpolitiken. Foto: Mathea Jakobsson/SVT

Lokala partier från hela landet möts i Lund: ”Vi rustar varandra”

Publicerad

Under lördagen möttes 17 lokala partier från hela landet på Kulturen i Lund. Syftet med konferensen var att utbyta erfarenheter och diskutera hur man egentligen vinner väljarnas hjärta.

I drygt hälften av Sveriges kommuner har ett lokalt parti röstats in i kommunfullmäktige. Ofta lyfter de lokala partierna en specifik fråga som får stor uppmärksamhet – exempelvis Förnyalunds nej till spårvagn. Men vanligtvis blir det svårare för partierna att hålla sig kvar på kartan när intresset för just den frågan dalar.

Nu tar lokala partier runt om i landet hjälp av varandra för att lyfta lokalpolitiken.

– Vi har en bred dialog som gör att vi rustar varandra, hjälper varandra, diskuterar om vilka resor de större partierna har gjort och hur man kan göra för att nå framgång i sin kommun, Benny Engberg, ordförande i Lokala partiers nätverk och kommunalråd i Bollnäspartiet.

I klippet berättar flera av deltagarna om svårigheterna med att driva ett lokalt parti.

Tar lärdom av varandra

På plats i Lund fanns bland annat lokala partier från Knivsta, Båstad, Gislaved och Karlstad. Och trots att deras politik skiljer sig åt hade de mycket att lära av varandra.

– Partiet Knivsta.Nu har lyckats väldigt väl med att kommunicera, inte bara på sociala medier utan även genom möten, diskussioner och så vidare. Det har vi haft väldigt stort intresse för och lär oss av, säger Jan Annerstedt, kommunalråd i FörNyaLund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer