Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Philipsson och Siv Henriksson har bestridit fakturan från Lomma trädgård, som bytt namn efter att företaget utförde arbete i parets trädgård för två år sen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lomma trädgård hotar paret med domstol – kräver betalt trots godkänt rutavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Paret Kenneth Philipsson och Siv Henriksson är två av många kunder som i dagarna fått en faktura från företaget Lomma trädgård.

– Vi tänker inte betala, säger Kenneth Philipsson trots kravbrevet med hot om att han ska dras inför domstol.

Det är precis två år sen som Lomma trädgård ägnade en förmiddags arbete i parets trädgård i Bjärred. Fakturan överraskade dem: 16 400 kronor. Efter rutavdraget blev det 8 400.

Kenneth och Siv berättar att Lomma trädgård var ett välrenommerat företag. De visste inte att företaget köpts av bröderna Fahkro, som drev Sularpsfarmen, och att en av bröderna gjort ett namnbyte till den gamla ägarens namn, inklusive mellannamn.

Ny faktura

Två år efter det dåligt utförda trädgårdsarbetet kom en ny räkning. Nu kräver företaget, som bytt namn till MSA service entreprenad skötsel AB, att ytterligare 8 000 ska betalas eftersom Skatteverket har nekat Kenneth rutavdrag.

Kenneth läser högt ut kravbrevet:

”Hej, sista betalningsuppmaningen innan det avgörs i tingsrätten och risk för att du får stå för rättegångskostnader samt betalningsanmärkningar från kronofogden”.

”Inte uppgifter vi har”

Samma formulering står i mängder av kravbrev som skickats till före detta kunder till Lomma trädgård. Utan att presentera oss ringer vi först till det telefonnummer som finns angivet i brevet.

– I fakturan står det att vi förbehåller oss rätten att fakturera återstående belopp motsvarande skattereduktionen om begäran från Skatteverket avslås, säger en person som presenterar sig som Peter Nilsson.

När vi säger att rut-avdraget är godkänt av Skatteverket, svarar han:

– Det är inte de uppgifterna som vi har. Enligt våra uppgifter har Skatteverket avslagit. Då får du skicka det skriftligt till oss, säger Peter Nilsson.

När vi ringer upp igen och säger att vi jobbar på SVT Nyheter Skåne och ber om en kommentar till att många före detta kunder nu polisanmält företaget för försök till bedrägeri, lägger mannen på luren utan att svara.

Konsumentvägledare nedringd

Konsumentvägledare Elin Fexner i Lomma kommun har aldrig tidigare fått så många samtal om samma företag som hon fått de senaste dagarna.

– Många har ringt eller också har de kommit hit efter att de fått en faktura från Lomma trädgård. Min rekommendation är att bestrida fakturan och att man gör det skriftligt till företaget. Känner man sig hotad ska man polisanmäla, säger Elin Fexner.

SE MER: Från omhuldade gårdsbutiksägare till polisanmälda bluffmakare:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Karl Fakhro, tidigare Nabil Fakhro, och hans fem bröder drev den omdiskuterade Sularpsfarmen innan de gick in i trädgårdsbranschen. Foto: SVT arkiv/Bernhard Öhrstedt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer