En varg har rivit minst 5 får nära Christinehof. Foto: Bertil Nilsson, länsstyrelsen

LRF: ”Svårt att finna ord”

Uppdaterad
Publicerad

LRF Skåne reagerar starkt på att förvaltningsrätten nu stoppar skyddsjakten på den varg som rivit får i Skåne.

– Det är svårt att finna ord för beslutet. Länsstyrelsen i Skåne, Naturvårdsverket och Viltskadecenter har tillstyrkt skyddsjakt menar Stig Lundström, vice ordförande för LRF Skåne.

– Det är inte försvarbart vad tamboskapen utsätts för och beslutet gynnar inte en fortsatt hantering av vargfrågan, istället försvåras arbetet, säger Lundström.

Ifrågasätter förvaltningsrättens beslut

Förvaltningsrätten skriver i sitt domskäl att Naturvårdsverket skulle finna en annan lämplig lösning på vargens skadeverkningar än skyddsjakt.

LRF skriver i ett pressmeddelande att det var just detta som Naturvårdsverket inte fann när de beslutade om skyddsjakt. LRF Skåne ifrågasätter att förvaltningsrätten har större kunskaper i vargfrågan än Naturvårdsverket som den myndighet som ansvarar för frågan.

– Sverige har ingen rovdjurspolitik och konsekvenserna av det ser vi nu konstaterar Stig Lundström, mycket upprört efter dagens beslut.

– Nu är det dags för regeringen och miljöminister Lena Ek att fatta beslut. Det är dags att ge Länsstyrelsen i Skåne delegation på skyddsjakt, avslutar Stig Lundström.

LRF Skåne kommer att överklaga till högre instans.

Naturvårdsverket kan också överklaga

Även Naturvårdsverket överväger att överklaga det upphävda skyddsjaktbeslutet.

– Skyddsjakt är ett nödvändigt verktyg för viltförvaltningen. Nu ska vi bestämma om vi ska överklaga till kammarrätten. Det är allvarligt att det inte går att genomföra skyddsjakt på varg för att skydda tamdjursägare mot allvarlig skada, säger Gunilla Ewing Skotnicka, sektionschef på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket anser att det är viktigt att få fram vägledande avgöranden om hur skyddsjakt kan bedrivas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet