Firande från Annas ridskola i Skurup. Foto: Ulf Hansén

Lucia till häst, cykel och epa-traktor

Uppdaterad
Publicerad

Bredden var stor när Skåne firade Lucia på onsdagskvällen. Utöver mer traditionella ljuståg förekom luciafirande till såväl häst och cykel som på EPA-traktor.

Annas ridskola i Skurup ägnade kvällen åt luciatåg till häst med 13 funktionshindrade barn. Enligt Ulf Hansén på skolan är uppslutningen till luciaritten normalt god – och i år var inget undantag.

– Det brukar hävdas att intresset för att lussa i stort har gått ner, men på just den här ridskolan vill alla vara med, säger Hansén.

I Malmö ordnade ett gäng cykelentusiaster välgörenhetsrundan Ride of Light, som trampades med väl upplysta cyklar under luciakvällen. Syftet med arrangemanget är att samla in pengar till cancersjuka barn.

I Hörby firades lucia med ett uppvisningståg av EPA- och A-traktorer som körde genom byn på onsdagskvällen, framförda av en nystartad klubb med 15 unga förare.

– Folk tror att vi är snorungar som är ute och förstör saker, det är vi inte. Därför valde vi att köra runt med pyntade fordon och spela lite julmusik. Sen fikade vi, berättar My Sjunnesson som blir ny ordförande när Hörbyklubben i januari upptas som en sektion under CMMC, Classic Mc Moped Club. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.