Ludvig Lindström var väldigt glad att få göra ett gratis covidtest på måndagsmorgonen. Innan han tog tåget över till sin arbetsplats i Köpenhamn. Foto: Johan DerneliusVisa alla (3)
Visa alla (3)

Första dagen med gratis snabbtester för Öresundspendlare

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen var första dagen för gratis covidtest för Öresundspendlare. Ludvig Lindström var en av de första att testas: – Känns bra att kunna ta ett gratis test. Förra veckan kunde vi inte ta något, så då fick vi jobba hemifrån, säger han.

Den 8 januari införde Danmark krav på att resenärer måste ha negativt covid-19 test för att resa in i landet. Kraven gäller också Öresundspendlare. Region Skåne har skrivit avtal med Scantest i Hyllie, som håller till vid Emporias parkering.

En annan arbetspendlare är Johanna Welch. När SVT möter henne har hon precis testats och är på väg att logga in på ett digitalt möte med sin danska arbetsplats.

-  Det var en positiv överraskning nu när jag såg att den här möjligheten fanns. I och med att jag arbetspendlar klarar jag mig en vecka på ett negativt test, säger en blåfrusen Johanna Welch.

Jobbpendlaren Johanna Welch hade händerna fulla med att vara med på ett telefon-morgonmöte och samtidigt göra ett covidtest på parkeringsplatsen utanför Emporia. Foto: Johan Dernelius

Alla papper måste vara i ordning

För att få göra ett gratis test måste du ha alla papper i ordning och då krävs bland annat legitimation och intyg om att du arbetar i Danmark.

-  Det man måste tänka på är att man tar med sitt jobbkontrakt, det gula sjukförsäkringskortet där deras CPR-nummer syns. Det måste vi ha för att registrera, säger My-Lien Huynh som är driftsansvarig på vaccinationscentralen.

-Det har varit en jämn ström med människor här på morgonen. Det är inte så många som vet att det är gratis för jobbpendlare, säger My-Lien Huynh som är driftsansvarig. Foto: Johan Dernelius

Hon berättar också att det inte varit någon större rusning till testerna under den första morgonen.

– Det blev känt först i helgen. Alla kanske inte vet om att möjligheten finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.