Många gräsmattor är gula och torra efter värmeböljan. Foto: Läsarbild och TT

Lugn – gräsmattan tål mer än vad du tror

Uppdaterad
Publicerad

Har din gröna gräsmatta blivit gul och torr efter den senaste tidens torka? Bara lugn, mattan är tuff och kommer att återhämta sig.- Gräsmattan är extremt tålig, det gör inget att den är gul, den är extremt duktig på att återhämta sig. Man behöver inte vattna, utan gräsmattan är lägsta prioritet, säger Ulla Myhr, landskapsarkitekt på SLU Uppsala.

Maj månad blev historiskt varm och värmen höll i sig även under de två första veckorna i juni.

– Det har varit en lång period med torka i södra halvan av landet. Det är rätt påtagligt, inte bara med torra gräsmattor utan även skogsbränder. Det skulle verkligen behövas regndroppar, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Djupt rotsystem räddaren

Men det är alltså ingen fara att gräsmattorna nu blivit gula.

– Man får titta åt ett annat håll. Det är helt onaturligt att vi ska ha gröna gräsmattor. Men om man har stor gräsmatta ska man inte ödsla vatten på det. Det tar en till två veckor efter regn innan den återhämtar sig, då skjuter den nya skott från basen och från sidan. Det som är ovan marken kommer vittra sönder och det kommer nya fina gröna strån. De har djupa rotsystem, säger Ulla Myhr.

Regnskurar på gång

Den här veckan ser det även ut att bli regnskurar, och ett omslag till ostadigare väder.

– Det är en del regn och skurar lokalt, även åska. Det blir växlande molnighet och uppehåll, runt 20 grader. Sedan kommer det mer regn i veckan, skurar på onsdag och lite mer sammanhängande regn torsdag kväll och natten mot fredagen, Men det handlar om skurar så vissa platser får inte en enda regndroppe den här veckan, säger Per Stenborg, meteorolog.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.