Trots regnet blir det inte säkert från bränder i skog och mark, så håll grillen släckt i skogen. Foto: TT

Fortsatt hög brandrisk trots regnprognoser

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer regnet till stora delar av landet. Men trots lokala regnskurar är brandrisken fortfarande aktuell. Enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg behövs betydligt mer regn än det som kommer i veckan för att råda bot på torkan.

Svettchock och solsting har svept genom Sverige den senaste månaden. Maj månad var rekordvarm och runt om i landet har eldningsförbud varvats med bevattningsförbud.

Men i veckan börjar det äntligen regna, i alla fall lite grann.

– Nu blir vädret mer varierat och ”normalt”, säger SVT Nyheters meteorolog Per Stenborg.

Tyvärr kommer man antagligen inte kunna räkna med att regnet i veckan räcker för att råda bot på torr mark eller brandrisk.

– Då behöver vi betydligt mer regn. Jag ser inte att det kommer hända den här veckan, men man får se nästa vecka, säger Per Stenborg.

”Fortfarande torrt”

Veckan rivstartar med en del regn och åska, inte minst i de södra delarna av landet. Dock blir regnet lokalt och inte över hela södra Sverige.

– Vissa kommer därför fortfarande ha det torrt, säger Per Stenborg.

I norra delen av landet kommer det att vara svalare, mer moln och under morgondagen blir det antagligen en del regn.

– I söder blir det svensk sommar. Typ 20 grader och växlande molnighet, säger Per Stenborg.

Senare i veckan blir vädret svårare att förutspå. På Västkusten och i fjälltrakterna lär man dock kunna räkna med en del regn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.