Foto: SVT

Lugnare kring Joakims restaurang i Oxie

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka är det dags för rättegång mot två personer som åtalats för att ha hotat resturangägaren Joakim Chow i Oxie.

Det började med att han sa till ett stökigt ungdomsgäng att inte sitta med fötterna på borden inne på hans restaurang vid torget i Oxie centrum. Så startade helvetet för Joakim Chow. Under tre månader i vintras krossades rutorna till hans restaurang gång på gång nattetid.

Ett tiotal rutor fick bytas till stora kostnader. Och det räckte inte med skadegörelse. Nästa vecka ställs två 21-åringar inför rätta för att ha hotat honom.

Larm och kameror

– Äntligen, säger han själv.

– Man måste visa att det finns lagar som alla måste följa. De som går runt och hotar folk måste få se att det får konsekvenser.

TV: Se hela inslaget här

Det har varit otroligt jobbigt för honom – ekonomiskt, men också psykiskt, berättar Joakim Chow. När det var som värst visste han aldrig om rutorna skulle vara hela när han kom till sin restaurang på morgonen.

LÄS MER: Joakim Chows restaurang vandaliserad igen

För att skydda sig har han satt upp kameror och larm. Utanför fönster och dörrar finns nu också kraftiga jalusier som skyddar nattetid. Han säger att det gör att han kan sova om nätterna igen – men att allt kostat honom väldigt mycket pengar.

Lugnare nu

Det är lugnare i Oxie nu. Antalet anmälningar har gått ner och polisen menar att deras arbete gett resultat.

– Det är närvaron av områdespolisen, säger Martin Nyman som är polisinspektör.

– Vi har också fått bort två av dem som var ledande i gänget. En sitter i fängelse för andra brott, och en väldigt ung pojke är omhändertagen av socialtjänsten. Får man bort de som driver så hittar inte svansen på så mycket.

Rädd för hämnd

Men Robin Hansson som bor precis vid torget tycker att det är lite si och så med polisens närvaro.

– Här är inte särskilt mycket poliser, säger han.

– Det var det i början, men nu ser man dem sällan.

LÄS MER: Kinarestaurang vandaliserad flera gånger

Joakim Chow säger att han tar en dag i taget. Under tiden fortsätter han att laga mat och jobba för att utveckla sin restaurang. Han säger att han inte har något val.

– Jag har inte råd att stänga, säger han.

– Jag är 66 år, men jag är skuldsatt upp till halsen efter allt som hänt. Jag måste hålla öppet och dra in pengar så jag kan betala mina räkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.