Karolin Olsson är en av de 33 000 studenter som pluggar vid universitet i Lund. När hon flyttade hit i somras från Göteborg var förväntningarna stora. Men snart gjorde den påtagliga bostadsbristen sig påmind.
– Jag bor inneboende nu. Och man söker ju mycket, håller på att höra av sig till folk. Jag är även inne och kollar på AFB:s hemsida i princip varje dag och kikar. Men det är lång kö, berättar sjuksköterskastudenten Karolin Olsson.
Bara 45 procent har studentbostad
Och hennes erfarenhet är knappast sällsynt. Det är bara 45 procent av universitetsstudenterna som faktiskt har ett studentboende i Lund. Många bor fortfarande hemma hos sina föräldrar, flyttar till en kranskommun, eller får hjälp med att köpa en bostadsrätt. När boendet inte fungerar påverkar det studierna, menar Karolin Olsson.
– Det tar ju tid att söka. Det blir ett avbrott i studierna, för att man måste hålla på att leta. Och så tänker man på det medans man pluggar, så det får konsekvenser för studierna, säger Karolin Olsson.
Krafttag för att lösa bostadsbristen
I ett års tid har flera aktörer från universitetsvärlden gjort upp en plan – som presenterades idag. Det är Lunds kommun som tillsammans med universitetet och Akademiska Hus gått samman för att hitta en lösning på bostadsbristen som många studenter upplever när de kommer till Lund.
Om tre år ska mellan 1000 och 1400 nya lägenheter stå klara. Det ska främst byggas i de norra delarna av staden, men fler ställen väntar. Man har hittat elva nya platser där man snabbt skulle kunna komma igång med att bygga nya bostäder. Och visionen är att bostadsbristen i princip ska vara bortbyggd 2020.
– Jag tycker att planen är väldigt välkommen. Det behövs verkligen fler studentbostäder i Lund, säger Björn Hansson, ordförande för teknologkåren vid LTH.
Viktigt med rimliga hyror
Även Ludvig Sundin, ordförande för samhällsvetarkåren är glad över beskedet. Men han är skeptisk.
– Jag är avvaktande. Det finns fortfarande inte besked om vilka som kommer att bygga de här bostäderna eller vilket format de kommer att ha. Så vill jag också ha klara besked om man kan hålla hyrorna nere, för det är väldigt viktigt för studenter, säger Ludvig Sundin.
– Det gäller att man bygger effektivt och långsiktigt. Och att man säljer mark så att byggaren äger marken till fastigheten. Men då ska det också ställas krav på att det här är studentbostäder, svarar Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet, och fortsätter:
– Lunds universitet är rankat som ett av Europas bästa universitet och vi vill inte riskera att tappa nationella eller internationella studenter på grund av att det inte finns bostäder. Den här gemensamma satsningen är därför av största betydelse för universitetet och våra studenter.