Lunds universitet får 1 380 nya utbildningsplatser nästa år

Uppdaterad
Publicerad

I den nya höstbudgeten får Skåne 2 400 nya utbildningsplatser. Lunds universitet får 1 380 av dessa, satsningarna ska framförallt gå till utbildningar inom bristyrken och utbildningar som ger behörighet till högre studier.

Regeringen vill att fler ska kunna studera vid universitet och högskolor. Därför satsar den drygt 1,7 miljarder kronor på nya utbildningsplatser.

Flest nya utbildningsplatser får Lunds universitet.

– Det är väldigt glädjande, det här är ju vad vi vill. Vi vill utbilda människor, säger Tim Ekberg, planeringschef vid Lunds universitet.

Satsning inom bristyrken

En stor del av satsningen ska gå till behörighetsgivande utbildningar, så kallade basår. Men även utbildningar inom till exempel data och it, vård, skola och social omsorg får mer pengar.

– Det är delvis för att göra det enklare för unga att komma in på högre utbildningar, men också för att ge omställningsmöjligheter för dem som har blivit arbetslösa, säger Tim Ekberg, planeringschef vid Lunds universitet.

Vill ha längre satsning

Sedan förra året har antalet ansökningar till Lunds universitet ökat med 15 procent.

– Många vill komma in på grund av ökad oro i samhället, ökat behov av kompetensutveckling men också ökad arbetslöshet, säger Tim Ekberg.

Han hade gärna sett att regeringens satsning hade sträckt sig längre än till 2022.

– Vi hade idealt sett att man kunde satsa under en längre period så man hade kunnat ta in de här studenterna på utbildningsprogram på tre till fem år. Vilket är vad både studenter och arbetsgivare vill ha, säger han.

Här får Skåne fler utbildningsplatser:

Lunds universitet 1380 nya platser.

Malmö universitet 704 nya platser.

Högskolan i Kristianstad 335 nya platser.

SLU tilldelas 314 platser, men det är i nuläget oklart om hur många som kommer att gå till skolans campus i Alnarp.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.