Lunds kommuns fordon är idag fossilbränslefria till 99 procent. Det är bland annat satsningen på miljövänliga bilar som gjort att kommunen utsetts till årets klimatstad flera gånger.
Biogas var bästa alternativet
När beslutet om att bli en fossilbränslefri kommun togs 2010 så var biogas det bästa alternativet. I nuläget utgör biogasbilar 72 procent av bilbeståndet vilket gör att man är en av de kommuner som har störst antal biogasbilar. Resten utgörs av eldrift och biodiesel.
– Biogas är ett bra fossilfritt bränsle. Dessutom är det cirkulärt då man använder avfall och rötning av gödsel. Och när vi väl skulle börja med omställningen var det väldigt mycket enklare att få tag på, säger miljöstrategen Elin Dalaryd.
Priset på bränsle har generellt gått upp under 2022. Hade kommunen kört samma antal bilar på till exempel fossil diesel hade kostnadsökningen varit 2,4 miljoner kronor jämfört med 2,7 miljoner kronor för biogasen.
I klippet får du följa med ut i en gasbil och höra hur kommunen nu ska försöka minska sina kostnader framöver.
Regionen: ”Varit lite av en chock”
Även Region Skåne har satsat på biogas för att dra ner sitt koldioxidutsläpp. 73 procent av fordonsbeståndet drivs av biogas. Även här har de stigande biogaspriserna märkts av.
– Vi har betalat betydligt mer för exakt samma produkt, säger Mikael K Nilsson som är ansvarig för fordonen i regionen.
Biogas har varit ett bra alternativ för att de går långt på en tank och det kan bli långa körsträckor genom Skåne. Man har inte räknat ihop den totala kostnadsökningen än – men för 183 av de 588 biogasfordonen man har i regionen har kostnaden för biogasen ökat med 1 118 312 kronor under 2022 jämfört med året innan.
– Det har varit lite av en chock. Det känns inte bra att skattebetalare finansierar det men just nu är det svårt att hitta andra fordon på grund av leveranssvårigheter, säger Mikael K Nilsson.