Det gråa vädret ser ut att vara här för att stanna – åtminstone den närmaste tiden. Foto: Tittarbild/Per Lindroth

Lund har haft en enda soltimme under december

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att det känns som att solen aldrig tittar fram i Skåne? Då har du i stort sett rätt.

Den väderstation som mäter soltimmarna i Lund har ett dystert facit, så här nio dagar in i julmånaden: en ynka soltimme, utspridd på tre dagar, har Lundaborna kunnat njuta av. Och någon ljusning syns inte framöver.

Den senaste månaden har solen visat sig för mätstationen i Lund, en av få väderstationer i Skåne som mäter soltimmar, i totalt 24,3 timmar. Det är enligt SVT:s meteorolog Maria Augutis ungefär hälften av de soltimmar Lund vanligtvis får.

Sol vid tre tillfällen

Grått värre. Tittar man bara på december blir det ännu gråare. Av de 24 timmarna har nämligen bara en inträffat under december månad – sammanlagt. För solen har visat sig vid tre tillfällen:

  • 18 minuter onsdagen den 2 december.
  • 36 minuter lördagen den 5 december.
  • 6 minuter söndagen den 6 december.

– Det beror på att vi befinner oss i ett väderläge då riktigt mild och fuktig luft strömmar in över landet med sydostliga vindar. Molnen lägger sig som ett tjockt grått täcke över oss och decembersolen är helt enkelt för svag för att kunna bränna bort molnen. Det grådisiga, eller kanske gråmysiga, vädret kommer envist att hänga kvar även framöver så det är bara att försöka gilla läget, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer