Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Barnes (L) vill att Lund satsar på att restaurera upp kommunens egna avloppsreningsverk istället för att bygga en ny avloppstunnel till Sjölunda reningsverk i Malmö. Foto: Linda Ekström

Lund hoppar av avloppstunnel till Malmö: ”För dyrt projekt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året togs beslut i Lund att stötta förslaget om en ny avloppstunnel till Malmö eftersom trycket på reningsverket i Källby ökar. Men nu har Liberalerna i Lund svängt i frågan och vill istället satsa på att rusta upp Källbyverket i Lund.

– Kostnaden för projektet att bygga avloppstunneln har förändrats fram och tillbaka och vi tyckte det kändes för osäkert, säger Cecilia Barnes (L), vice ordförande i tekniska nämnden samt ledamot i VA Syds fullmäktige.

Vill rusta upp Källbyverket

Tunneln skulle forsla avloppsvatten från Lund till Sjölunda reningsverk i Malmö – Lomma och Burlöv skulle också kopplas på. Men nu har den politiska majoriteten, som låg bakom förslaget i Lund, lösts upp då Liberalerna istället vill satsa på att rusta upp Källbyverket, något som Sydsvenskan var först att rapportera om.

I klippet får du följa med in på Källbyverket.

– Den senaste beräkningen kom fram till att det skulle kosta 2,7 miljarder från Lunds sida att ha en tunnel jämfört med 1,2 miljarder att rusta upp Källbyverket, säger Cecilia Barnes (L).

SVT erfar att hela projektet beräknas landa på upp emot 12 miljarder kronor.

Oklart hur det påverkar andra kommuner

Men exakt hur det kommer påverka övriga kommuner som skulle vara med i tunnelprojektet är oklart.

Dick Johansson, programägare för hållbar avloppsrening på VA Syd och ansvarig för projektet, är försiktigt optimistisk:

– Jag tror inte att det kommer påverka de andra kommunerna, det borde rimligtvis inte bli dyrare för dem.

Om Lund hoppar av projektet måste tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen formuleras om. Projektet med att bygga avloppstunneln beräknas inledas 2024 och stå klart 2032.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer