Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Otto Johansson/SVT

Lund kan tvingas svänga om reningsverk: ”Stora risker om man vill fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan bestämde sig Lund för att satsa på att utveckla Källby reningsverk. Nu bedömer Länsstyrelsen att det inte är möjligt med rådande miljölagstiftning och Lund kan behöva göra omtag.

– Vi har varit tydliga med att det kommer att bli väldigt svårt och det beskedet vi fick häromveckan var tydligt – det är i princip omöjligt, säger VA Syds förbundsdirektör Joel Olthed.

På ett möte med Länsstyrelsen för några veckor sedan fick han och Lunds tekniska direktör Mikael Fritzon beskedet att Källby reningsverk inte väntas få ett förnyat miljötillstånd, något Sydsvenskan var först med att rapportera.

– Det finns stora risker om man vill fortsätta med det spåret, säger Joel Olthed.

Lagstiftning sätter stopp

Europeisk och svensk miljölagstiftning gör att det inte går att släppa ut mer avloppsvatten i Höje å. Halten av farliga ämnen som inte går att rena bort i nuläget blir för hög i Höje å som i dagsläget tar emot avloppsvattnet från Källby reningsverk.

– Det är en väldigt liten å. Under lågflöde, på sommaren, så kommer 65 procent av vattnet i Höje å från Källby reningsverk, säger Thomas Persson, miljöchef på VA Syd.

Beslut i vår

När Lund för ett drygt år sedan valde att satsa på Källby reningsverk så hoppade man av projektet där Nya Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö ska byggas. I det alternativet så går Lunds avloppsvatten i en tunnel till Malmö för att renas och sedan släppas ut i Öresund.

På det projektet har VA Syd fått positiva signaler från Länsstyrelsen kring miljötillstånd då Öresund både i nuläget mår bättre samt är avsevärt större än Höje å.

Under tiden sedan Lund hoppat av projektet så har dock VA Syd gått vidare med planer utan kommunen. Nu finns en chans för Lund att åter hoppa på projektet men då behöver man bestämma sig i vår.

– Jag skulle säga att det är nu under våren man måste bestämma sig, säger Joel Olthed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.