Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Almgren (S) och Mia Honeth (L) har olika åsikter om hur snabbt Lund måste ta ett beslut om avloppsreningsfrågan. Hör deras kommentarer i spelaren ovan. Foto: Otto Johansson/SVT

Lunds politiker oeniga om vägen framåt med Källby: ”Inte dra benen efter sig”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nästan enigt fullmäktige valde för ett år sedan att satsa på Källby avloppsreningsverk. När det nu kommit käppar i hjulen ser styret och oppositionen olika på frågan.

– Antingen måste vi förändra och anpassa europeisk och svensk lagstiftning efter Lunds behov eller så måste Lund anpassa sig till den lagstiftning som finns. Det sistnämnda känns ju som en mer farbar väg, säger Anders Almgren (S)

Hans parti var tillsammans med Feministiskt initiativ de enda som röstade för att hålla fast vid att vara en del av projektet med Nya Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö. Det skulle innebära att man bygger en avloppstunnel till Malmö och att Lunds renade avloppsvatten slutligen släpps ut i Öresund.

För dyrt tyckte övriga partier i fullmäktige och valde i stället satsa på att bygga om och ut Källby reningsverk i Lund.

Nu har Länsstyrelsen i en första bedömning meddelat kommunen att de inte tror att Källby reningsverk kommer att få ett nytt mijlötillstånd, något Sydsvenskan var först med att rapportera.

Mer underlag

VA Syd har gett Lunds kommun våren på sig att besluta om de vill återansluta sig till Nya Sjölundaprojektet i Malmö. En alltför snäv tidsram enligt Liberalerna.

– Jag bedömer inte att det är lika bråttom. Jag tycker att VA Syd måste respektera att om man ett sådant här beslut utan mera underlag så behöver man få det innan man kan ändra ett beslut, säger kommunstyrelsens andra vice ordförande Mia Honeth (L).

De vill bland annat vänta in en dom som ska komma under våren där ett företag i Helsingborg överklagat ett beslut kring utsläpp i vattendrag. I fall företaget vinner kan det få konsekvenser för hur man bedömer frågan om Källby.

Dörrar stängs

Anders Almgren menar i stället att Lund behöver ta ett snabbt beslut och hoppas själv att det ska kunna tas inom maj.

– Att skjuta på beslutet är att också ta ett beslut om att vi inte är med i en gemensam lösning för där stängs ju dörrarna i närtid, säger han.

Mia Honeth håller inte med.

– Jag är inte säker på att den dörren är stängd och om den dörren är stängd så tror jag att det finns andra möjligheter också. Det måste finnas tid att fatta ett bra beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.