En majoritet av deltagarna förordade Sverige framför de båda andra kandidatländerna Spanien och Ungern, som bas för anläggningen.
– Detta blir Sveriges största forskningssatsning någonsin, säger ansvarige ministern Lars Leijonborg (FP).
Glädjen stod högt tak i när den svenska EES-kampanjen på fredagsförmiddagen höll presskonferens med Leijonborg, direktinflugen från Bryssel, som hedersgäst.
Något formellt beslut är visserligen inte fattat, men sedan en absolut majoritet av Europas länder lagt sin röst på Lund är frågan enligt honom att betrakta som avgjord.
– Spanjorerna tänker visserligen fortsätta sin kampanj, men både Tyskland och Frankrike har uttalat sig för Lund. Därmed är den avgörande frågan om finansiering löst och Sveriges regering kan nu inleda projekteringen, säger Leijonborg till Sydnytt.
Tidigast om två år sätts spaden i marken för detta, som det kallats, jättemikroskop i den europeiska materialforskningens tjänst, det trejde i sitt slag i världen efter Japan och USA.
När det väl står klart, framåt slutet av nästa decennium, väntas 5000 forskare om året besöka ESS och Lund.
– Jag kan bara känna glädje idag. Visst står Lund inför stora infrastrukturella utmaningar för att få detta att fungera, men vad vore livet utan utmaningar? sade en märkbart nöjd Mats Helmfrid (M), kommunstyrelseordförande i Lund, efter presskonferensen.
Alla hälsar nu inte beskedet med samma glädje. Miljöorganisationer har varnat för radioaktivitet och för användningen av giftiga tungmetaller.
Till det ska läggas en på sistone allt livligare debatt inom forskarvärlden, där meningarna är delade om den vetenskapliga nyttan med att plöja ner 13 miljarder kronor i ESS-satsningen.
– Visst är den akademiska världen delad, men knappast mitt itu. Min uppfattning är att en absolut majoritet av Forskarsverige står bakom oss i detta, säger Lars Leijonborg.