Lund – Lång amning minskar risk för cancer

Uppdaterad
Publicerad

Ju längre en kvinna ammar sitt första barn, desto lägre blir nivån av hormonet prolaktin i blodet efter avslutad amning.

Det kan i sin tur innebära minskad risk för bröstcancer.

Hur länge övriga barn i syskonskaran ammas påverkar däremot inte prolaktinnivån hos mamman, enligt en studie från Lunds universitet.

Utsöndringen av prolaktin styrs från hypofysen och är avgörande för att amningen ska lyckas, eftersom hormonet stimulerar mjölkproduktionen. Under graviditeten brukar nivån gå upp, för att efter första barnet gå ner på en basnivå som är lägre än hos kvinnor som inte har fött några barn.

-Vår studie visar att den nivån kan tryckas ner ytterligare genom att det första barnet ammas länge, säger Helena Jernström, docent i experimentell onkologi vid Lunds universitet och samtidigt knuten till Malmö högskola.

Hon tycker att resultatet är ännu ett argument för att amma så länge som möjligt. Det gäller särskilt kvinnor som kommer från familjer med hög risk för bröstcancer.

Hög prolaktinnivå ökar enligt tidigare forskning risken för bröstcancer. Studien har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Familial Cancer. Den är gjord på 269 friska kvinnor från familjer med hög risk för bröstcancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.