Lund: ”Rosengårdsrapporten en ren skandal!”

Publicerad

Rappakalja! En vetenskaplig skandal!

Så sammanfattas gårdagens uppmärksammade rapport om Rosengård och bakom den hårda kritiken står Lundaforskarna på Centrum för Mellanösternstudier.

– Om det räcker att ha skägg och åka till Syrien då och då, för att kallas farlig, då är många av mina kollegor här på universitetet också farliga, säger en upprörd Leif Stenberg, docent i islamologi i Lund och chef för Centrum för Mellanösternstudier.

Rapporten det handlar om beskriver en ökad radikalisering i Malmöstadsdelen Rosengård. Rapporten ”Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesbild från Malmö” kommer från Centrum för Assymetriska Hot och Terrorismstudier (CATS).

Leif Stenberg är bland annat kritisk mot att inga förstahandskällor har använts i rapporten, utan bara andrahandskällor. Nu begär han och kollegorna ut källmaterialet från Försvarshögskolan, för att kunna granska djupintervjuerna.

– Den här rapporten kan inte kallas vetenskaplig! Sedan mer än ett decennium tillbaka har forskare och studenter vid Lunds universitet haft en kontinuerlig kontakt med de många olika muslimska föreningarna i Malmö. Det arbetet har gett oss en mycket bra bild av de muslimska miljöerna som lyfts fram i rapporten. Och vi känner inte alls igen beskrivningarna i rapporten.

– Rapporten tar inte heller upp någon diskussion kring definitionen av radikalism – men hävdar att Rosengård ”radikaliseras”. Vad menar de?

Lundaforskarna anser att det är viktigt att undvika slentrianmässiga schabloner och hörsägner, för att undvika en tilltagande islamofobi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer