• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Visa alla (2)

Lund rustar inför valborgsfirande

Publicerad

På måndag morgon intas Stadsparken i Lund av ungdomar som vill fira valborg. Förra året hade parken 30 000 besökare, men trots många fulla ungdomar beskrevs firandet som lugnt av polisen.

– Jag har en förhoppning om att vi får en lika lugn valborg i år. Det ska vara trevligt och glatt, men under kontrollerade former. Det tycker jag att vi har organiserat oss för att det ska kunna bli, säger kommunpolisen Joakim Nyberg.

Förra året sattes övervakningskameror upp på området, och de är tillbaka i år.

– Vi tyckte att det gav en bra förebyggande effekt och fortsätter därför i år. De kommer att vara väl skyltade så att man vet var de finns. säger Joakim Nyberg.

Kommunpolisen Joakim Nyberg

Ökad polisnärvaro – som kommer märkas

Radio AF kommer att ha DJ:s på Vita scenen fram till klockan 15. Efter det går över 80 renhållningsarbetare in för att städa upp inför det traditionella firandet på kvällen med majbrasa.

Ökad polisnärvaro kommer att märkas av i Lund hela kvällen och natten.

– Vi kommer att ha fortsatt närvaro i parken under kvällen, men festligheterna går sedan ut i stan så då kommer vi ha närvaro där vi av erfarenhet vet att vi behövs, säger Joakim Nyberg.

”Reglerna respekteras”

Parkintendenten Lars Brobeck

Planeringen inför valborg startade redan i början av året. Lunds kommun samarbetar med bland andra polisen, Skånetrafiken, Räddningstjänst, Region Skåne och flera andra organisationer. Nästan 100 frivilliga kommer att befinna sig i parken för att se till att valborgsfirarna mår bra. Stora delar av parken spärras av för att skydda djur och natur.

 

– Fast det är en stor spontanfest så sköter sig ungdomarna och respekterar våra regler i parken med att inte grilla på hårdagjorda ytor och inte ta in möbler, tält och glasflaskor, säger parkintendenten Lars Brobeck.

Lundaborna lämnar staden

Det är inte alla som vill vara med och fira valborg när staden intas av festande studenter.

Thomas Löfqvist

– Vi åker ut på landet, det är ett sådant himla oväsen här. Ungdomarna kan väl få ha sitt roliga, fast dom får ha det för sig själva för mig, säger Thomas Löfqvist som åker från bostaden i Lund till sitt sommarhus över Valborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer