Lund vill kameraövervaka alla skolor i kommunen

Publicerad

Efter att flera skolor brunnit i Lund den senaste tiden söker nu kommunen tillstånd för att få sätta upp övervakningkameror på samtliga skolor och förskolor.

Beslutet var ett ordförandebeslut av kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).

– Ett fåtal som missköter sig ska inte få förstöra för alla skötsamma lundabor. Kameror är ett viktigt verktyg för att öka trygghetskänslan och samtidigt kunna lagföra de som är skyldiga, säger Philip Sandberg.

Utöver att bränderna förstör skolornas lokaler och elever och medarbetares arbetsmiljö, riskerar de också att skada människor, skriver Lunds kommun i ett pressmeddelande.

Väktare har satts in

För att förebygga bränder har kommunen haft ökad bevakning med väktare och värmekameror. Det har också gjorts förebyggande arbete ute på förskolorna och skolorna med till exempel extra städning av utemiljöerna, för att säkerställa att inga lösa och lättantändliga föremål finns på skolgårdarna.

Polisen har också inlett en regional särskild händelse med anledning av bränderna.

Söker tillstånd hos datainspektionen

Det finns 75 kommunala förskolor och 39 kommunala grundskolor i kommunen. Kommunkontoret har nu fått i uppdrag att ta fram underlag och ansöka om tillstånd för kamerabevakning hos Datainspektionen.

– Vi ser mycket allvarligt på varje skolbrand som inträffar i vår kommun. Ett stort arbete pågår i kommunen för att minska antalet bränder och vi kommer nu arbeta mycket snabbt för att ta fram ansökningar till Datainspektionen till de skolor och förskolor där behovet är som störst, säger Christoffer Nilsson, kommundirektör i Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer