Det brann kraftigt under morgonen på Palettskolan i Lund och stora delar av bygganden är förstörd.

Ny skolbrand i Lund – tolfte sedan i mars

Uppdaterad
Publicerad

Palettskolan i Lund har brunnit under natten och morgonen. Den senaste tiden har det brunnit i flera skolor i staden. Och polisen arbetar aktivt med att lösa utreda bränderna.- Vi tittar på likheterna mellan händelserna men i nuläget har vi ingen gripen för brotten, säger Ewa-Gun Westford, vid polisen.

Larmet kom in strax efter 04 och vittnen hade sett rök på långt avstånd från Palettskolan i Lund. Räddningstjänsten har just nu fjorton enheter på plats.

– Vi räknar med att vi behöver vara kvar under stora delar av dagen, säger Mattias Andersson, larmbefäl vid Räddningstjänsten syd.

Brinner kraftigt

Branden är just nu under kontroll till en specifik del av skolan men det har brunnit kraftigt i timmar under morgonen.

– Målet är nu att hålla branden under kontroll, säger Mattias Andersson.

Det finns inga uppgifter om personskador. Och i nuläget kan räddningtjänsten inte heller uttala sig om vad som orsakat branden.

Enligt SVT:s utsände på plats syntes en stor rökpelare från skolan tidigare imorse.

Tolfte skolbranden

Detta är den tolfte skolbranden sedan i mars – hur ser polisen på det?

– Det  är inte bara skolor som brunnit. Utan vi har haft 25 anlagda bränder i kommunen de senaste månaderna. Men naturligtvis är det beklagligt att det drabbar skolorna och det påverkar barnen, föräldrarna och personalen, säger Ewa-Gun Westford, vid polisen.

Och polisen utreder nu om det finns samband mellan de anlagda bränderna. Det finns ingen gripen eller misstänkt för branden på Palettskolan. Men misstanken mot en 17-årig man gällande en annan brand i Lund kvarstår.

– Vi kommer också behöva se över om vi behöver ökad polisnärvaro under kommande helg, säger Ewa-Gun Westford.

Den 7 juli brann det på Lerbäckskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.