Pernilla Nevsten är fastighetschef i Lunds kommun. Foto: SVT

Notan för skolbränder i Lund: Nära en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Nära en miljon kronor. Så mycket har den senaste tidens misstänkt anlagda skolbränder kostat Lunds kommun. Men det är bara en del av kostnaden, den samhälleliga prislappen är högre än så.

Det är kommunens fastighetsbolag Lundafastigheter som nu har sammanställt kostnaderna för bränderna i kommunala skol- och förskolelokaler.

– Det är knappt en miljon kronor i dagsläget, säger fastighetschefen Pernilla Nevsten.

Bränderna i Lund

Denna summa är kostnader som är kopplade till bland annat sanering av brandplatser och rivning. På längre sikt tillkommer utgifter som exempelvis ökade försäkringskostnader.

Kameror kan kosta

Lunds kommun har ansökt om en omfattande kameraövervakningen samtliga skollokaler. Om detta blir verklighet kommer driftskostnaderna för dessa vara ”betydligt mer” än en miljon per år, enligt Pernilla Nevsten.

Lundafastigheter har också hjälpt till när skollokaler som inte är kommunala har eldhärjats, bland annat med att skänka möbler och hitta ersättningslokaler. Någon ekonomisk redovisning för detta finns dock inte.

Värst branddrabbad: Palettskolan

Värst branddrabbad i kommunens eget bestånd är Palettskolan, där en hel länga nu fått rivas.

Eleverna i två årskurser är hänvisade till undervisning i en gymnastiksal samt tidigare förskolelokaler, i väntan på att de moduler som satts upp ska ta i bruk efter höstlovet.

De renoveringar av Palettskolan som redan är beslutade måste nu tidigareläggas, berättar fastighetschefen Pernilla Nevsten. Därmed blir det dyrare för kommunen, även om denna kostnad inte hamnar på brandkontots miljonbelopp.

Avbröt semester

Enligt biträdande rektor Pernilla Ankell Mattisson är det svårt att uppskatta alla kostnader i samband med branden, men hon räknar med ökade utgifter för personal.

– Personalen kom ju in under sin semester och fick sortera bland sina saker för att rädda det som räddas kunde, säger hon.

Så mycket har skolbränderna kostat Lundafastigheter. Foto: SVT Grafik

Det har skolbränderna kostat

Palettskolan: 885 000 kronor

Mårtenskolan: 40 000 kronor

Lerbäckskolan: 20 000 kronor

Källa: Lundafastigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Lund

Mer i ämnet