Lund får klartecken för stort antal kameror – ska hindra nya skolbränder

Uppdaterad
Publicerad

Lunds kommun verkar få igenom sin strategi att stoppa skolbränder med hjälp av kameraövervakning. Kommunen har hittills fått klartecken för en tredjedel av ansökningarna.

– Vi har inte fått avslag i något fall och det är förstås glädjande, säger Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande (L). 

Datainspektionen har sagt ja till 32 ansökningar. Handläggningstiden kan normalt vara uppåt ett år, men Datainspektionen har i Lunds fall snabbat på processen. 

Bränderna i Lund

– Det återstår drygt 70 ansökningar att behandla och jag är hoppfull att vi kommer att få många beviljade, säger Sandberg. 

20-talet skolbränder

Det var efter sommarens bränder på ett 20-tal skolor och förskolor i trakten av Lund, som kommunen ansökte om kameraövervakning på kvällar och nätter. 

– Dels fungerar kamerorna förebyggande. Dels får polisen bättre förutsättningar att lagföra dem som begår brotten, säger Philip Sandberg. 

Han säger att Lunds kommun inte automatiskt kommer att utnyttja alla tillstånden. 

Avgör från fall till fall

– Vi gör en individuell bedömning av behovet. Men det är positivt att det finns tillstånd klara om vi skulle behöva ta till skyndsamma åtgärder. 

Philip Sandberg gläds åt kameratillstånden, men han är irriterad över straffen som skolbrännare får. 

– Tyvärr står de inte i proportion till värdet av skadorna. Här efterlyser jag en förändring, säger Sandberg.

Skolbränderna har kostat Lunds kommun nära en miljon kronor. Se klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Lund

Mer i ämnet