Foto: TT och Mikael Nilsson

Polisen tittar efter samband mellan bränderna i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder ett 20-tal bränder, som varit i Lund de senaste månaderna. Hälften av dem har varit skolbränder.

– Det är förfärligt, framför allt för barnen, säger Bengt Henricsson, som bor i närheten av en av skolorna där det har brunnit.

Under de senaste månaderna har det brunnit på flera platser runt om i Lund. Polisen utreder ett 20-tal bränder från mars till juli, varav tolv av dem har varit på skolor. 

Natten mot den 17 juli brann det på Palettskolan i Lund, och ett par veckor tidigare brann det på Lerbäcksskolan.

Bränderna i Lund

Lundabor oroliga efter bränderna

Natten till den 30 juni brann det på Mårtensskolan, ett snabbt släckningsarbete gjorde att skadorna inte blev så omfattande. Likt flera av de andra bränderna i kommunen rubriceras händelsen som mordbrand, enligt polisen.  

Efter branden på Mårtensskolan uttrycker flera Lundabor oro över händelserna i staden.  

– Det har varit både bilbränder och skolbränder här i området vid flera tillfällen. Jag tycker det är förfärligt, framför allt för barnen. Att komma tillbaka till en skola där det har brunnit och är förstört, det är hemskt, säger Bengt Henricson som bor i närheten av Mårtensskolan. 

Polisen letar efter samband

De flesta av bränderna i Lund har ingen naturlig förklaring utan tros vara anlagda. Polisen tittar efter eventuella kopplingar mellan bränderna. 

– Vi tittar på om de har ett samband och om det finns några likheter eller skillnader. Men det är svårt att säga i nuläget, säger Ewa-Gun Westford, utredare och presstalesperson hos polisen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Lund

Mer i ämnet