Omkring 30 procent fler fall av tidiga cellförändringar skulle kunna upptäckas, jämfört med om man enbart tar cellprover, hävdar professor Joakim Dillner vid Lunds universitet.
– Går man på provtagning varje gång man blir kallad, så hinner eventuella cellförändringar bli upptäckta i tid. Men för kvinnor som av olika skäl missar några kallelser kan kombinationsmetoden ha en livräddande effekt, säger professorn i virologi Joakim Dillner.
Det är klarlagt att nästan all livmoderhalscancer orsakas av ett virus, humant papillomvirus (HPV). Kvinnor i fertil ålder i Sverige kallas till regelbundna gynekologiska hälsokontroller där cellprov tas från livmodertappen.
Det som Joakim Dillner och hans medarbetare förordar, är att cellerna från livmodertappen först testas för HPV och att de som är positiva för viruset därefter analyseras med ett vanligt cellprov. Om det behövs kan virustestet därefter göras ytterligare en gång.
Men den nya metoden kan inte sjösättas direkt.
– Att ändra dagens rutiner går nog inte fort, när det gäller en så stor verksamhet som denna. Men jag hoppas att några landsting kan vilja prova den nya metoden på försök, säger professor Joakim Dillner.