Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet kan du se några av de föremål tullen hittade i vapensmedjan. Foto: Isak Laurell/SVT

Lundabo hade vapensmedja i pojkrummet – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I somras upptäckte tullen vad de beskrev som en vapensmedja i ett pojkrum i Lund. Nu döms en 20-årig man till tre och ett halvt års fängelse för bland annat grov vapensmuggling och synnerligen grovt vapenbrott.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om den 20-årige mannen som åtalades för att ha beställt gaspistoler från utlandet, för att senare bygga om dem till skarpa vapen i sitt pojkrum.

– Den enda logiska slutsatsen jag drar av detta är att de skulle säljas till kriminella. Det finns inget legalt användningsområde för den här typen av vapen i Sverige, sa Erik Friberg, biträdande chef på tullkriminalenheten syd då.

Byggde om vapen i rum som delades med lillebror

Nu döms 20-åringen till fängelse i tre och ett halvt år.

Lunds tingsrätt konstaterar i domen att han ”byggt upp en produktionskapacitet som gjort det möjligt för honom att under längre tid och i betydande omfattning förse kriminella grupperingar med skjutvapen”.

I rummet, som han delar med sin lillebror, fanns till exempel en verkstadspress med sex tons kapacitet. Här kunde han göra om de insmugglade gasvapnen till skarpa pistoler.

Nekar smedja – erkänner smuggling

20-åringen döms för grov vapensmuggling och synnerligen grovt vapenbrott. Han döms också fört brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Själv har han nekat till att ha bedrivit yrkesmässig hantering av vapen, ammunition och vapendelar, men erkänt att han smugglat in en del vapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer