Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På initiativet av läraren Philippe Longchamps fick en elev från varje årskurs på Bilingual Montessori School of Lund ställa en fråga till astronauten Marcus Wandt i rymden. Se klippet för att höra deras frågor och känslorna efteråt. Foto: SVT

Lundaelever ringde svenske astronauten Marcus Wandt i rymden: ”Jättecoolt”

Uppdaterad
Publicerad

På Bilingual Montessori School of Lund fick en elev från varje årskurs ställa frågor till den svenske astronauten Marcus Wandt – som befinner sig på den internationella rymdstationen.

Runt 14:50 fick eleverna på Bilingual Montessori School of Lund radiokontakt med astronauten Marcus Wandt som är i rymden, ombord den internationella rymdstationen.

En efter en fick en elev från årskurs 0-9 komma fram till mikrofonen och ställa en fråga till Wandt.

– Det var massa fjärilar i magen, det var nervöst men kul, säger Lykke Linde, en av eleverna som ställde en fråga.

Läraren Philippe Longchamps är initiativtagaren bakom upplevelsen som blev möjlig med hjälp av projektet Amateur Radio on the International Space Station (ARISS).

– Vi är så extremt tacksamma som har en lärare som bryr sig så mycket och spenderar så mycket för att vi ska få den här upplevelsen, det är fantastiskt, säger Milla Gorwa Gauslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.