Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom satellitbilder kan forskare i Lund se explosioner och följa utvecklingen i Gaza. Foto: ESA och Johan Dernelius/SVT

Lundaforskare bevakar Gaza – från rymden

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är världens ögon riktade mot kriget på Gazaremsan. Som i en del i ett internationellt övervakningsprojekt sitter forskare i Lund och följer utvecklingen från rymden.

Lina Eklund, biträdande universitetslektor på institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet, övervakar ofta olika konflikter och oroshärdar. Ofta handlar det om svältkatastrofer som hon och hennes kollegor i den ideella, internationella forskargruppen fokuserar på.

Men situationen i Gaza skiljer sig från det mesta.

– Det som sticker ut är den omfattande förstörelsen på en väldigt liten yta och på väldigt kort tid. säger hon.

Kunna ge en objektiv syn på en konflikt

Forskargruppens mål är att kunna ge en annan synvinkel på olika krishärdar genom satellitbilderna.

– Vi vill i vår forskning kunna ge en mer objektiv syn på en konflikt. Att inte behöva förlita oss på till exempel skaderapporter från ena eller andra parten, säger Lina Eklund.

Här har forskargruppen använt sig av bilder från en ESA-satellit. Till vänster syns en brand med en kraftig rökpelare som sprider sig norrut, ut över östra Medelhavet. Foto: ESA/Sentinel-2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.