Forskningen handlar om att urskilja hur människor flyttar och vart – med hjälp av satellitbilder som visar hur befolkningen sprider sig över landet.
– Vi jämförde befintlig men svårtillgänglig statistik över var folk bor med nattljusbilder tagna med satellit och fick en nästan 100-procentig överensstämmelse, säger kulturgeografen Thomas Niedomysl i ett pressmeddelande.
Svar på flyttfrågan
Migrationsforskare, politiker och beslutsfattare tycker det är viktigt att få svar på frågor om vem som flyttar och varför. Den nya forskningen ska göra det enklare.
– Det innebär att det blir mycket lättare att mäta hur långt folk flyttar och på så sätt förstå varför, säger Thomas Niedomysl.
Folk som flyttar kort vill bara byta bostad, flyttar man längre brukar det ha med jobb att göra – sådant har forskare vetat länge.
Men att mäta flyttavstånd är inte alldeles enkelt. Mätmetoderna är trubbiga och statistiken svårgenomtränglig.
Kan hjälpa planering
Satellitbilderna med nattljus för åren 1992–2014 som forskarna givit sig på att granska gör det enklare att identifiera verkligen befolkningscentra. Det skulle kunna utgöra ett viktigt underlag vid planeringen av servicecentrum eller rent av en politisk känslig fråga som regionindelningen.
Det kan vara särkskilt bra i områden som sträcker sig över landgränser – som Öresundsregionen.
– När två länder är inblandade blir det ofta ännu klurigare att sammanställa statistik. Även i statistiksvaga länder som diktaturer eller utvecklingsländer kan satellitbilder vara till stor hjälp för planering, säger Thomas Niedomysl.
Hallsberg huvudstad
Också frågan var landets huvudstad borde ligga om så många som möjligt ska få så kort pendlingsavstånd dit går att besvara med satellitmetoden.
– I Hallsberg, om man bortser från hur transportsystemen ser ut idag. Det är enligt våra mätningar Sveriges mest centrala punkt om alla svenskar ska ha lika långt till den.