Alexandru Panican, forskare och docent på socialhögskolan i Lund. Foto: SVT

Lundaforskare: ”Myt att romer kommer hit för att tigga”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många myter kring romska tiggare och varför de tigger i Sverige. ”Jag ville ta reda på vad de själva säger när de är på hemmaplan i Rumänien”, säger Alexandru Panican, forskare och docent på socialhögskolan i Lund.

Han reste därför tillsammans med en mindre grupp från Lund till byn Maxenu, som ligger drygt elva mil nordost om huvudstaden Bukarest.

Där träffade han romer som varit i Lund och försörjt sig som tiggare. I byn bor cirka tusen invånare och många är fattiga romer.

– Jag är själv från Rumänien men jag har aldrig sett en sådan fattigdom. Jag kände inte ens till att det fanns en sådan fattigdom i mitt hemland och det berörde mig väldigt illa.

Intervjuade 13

Alexandru Panican gjorde djupintervjuer med 13 personer, samtliga romer. Han ska, på uppdrag av Centralförbundet för socialt arbete, skriva en vetenskaplig artikel.

SVT Nyheter Skåne har fått ta del av innehållet i förväg.

Vilka frågor ville du har svar på när du reste till Rumänien?

– Jag ville veta varför de kommer till Sverige och varför just till Lund. Jag ville också höra hur de reflekterar kring tiggeri i allmänhet och vad som händer med barnen hemma när föräldrarna reser till Sverige?

Svaren Alexandra Panican fick var både de förväntade och de mindre förväntade. Han menar att en del myter kan avlivas.

– Det är en myt att de flesta kommer hit för att de vill tigga. De flesta kommer hit för att de vill ha ett jobb, säger han.

5.000 bra lön

När han pratade med romerna i Rumänien sa de att de kan tänka sig att städa gator, parker eller vilket annat jobb som helst och att de tycker att 5. 000 kronor är en bra lön. De känner sig diskriminerade i Rumänien och kan inte försörja sig där även om de får ett jobb eftersom lönerna är så låga.

– De anser att det är mycket förnedrande att stå utanför en affär och tigga pengar. De vill mycket hellre ha ett jobb.

Vilka myter om romer vill du avliva?

– Den att de överger sina barn i Rumäninen. När jag ställde frågan blev vissa av dem förnämrade. De sa att det alltid finns någon som ser till barnen när föräldrarna reser till Sverige.

En annan myt eller föreställning han vill avliva är att ett tiggeriförbud skulle lösa problemet med tiggeri.

– Det finns inget vetenskapligt stöd för att man kan bekämpa tiggeri med ett förbud eller att det skulle hjälpa tiggarna att få det bättre om de tvingas bort från gatorna.

Alexandru Panican ser också ett problem i efterlevnaden av ett sådant förbud. Dessutom anser att han att det skrider mot allt vad en välfärdsstat som Sverige står för.

4.000 i Sverige

Det finns drygt 4 000 tiggande EU-migranter i Sverige, enligt en undersökning som SVT Nyheter gjorde i våras. Det är ungefär lika många som för ett år sedan.

För att få bort tiggeriet funderar den svenska regeringen på att införa ett förbud eller restriktioner, liknande de som finns i våra grannländer Norge och Danmark.

Alexandru Panican tror inte på en sådan politik. Han tycker istället att den svenska regeringen ska prata med regeringsföreträdare i Rumänien och driva frågan inom EU, samtidigt som man stöttar de frivilliga organisationernas arbete på plats i Rumänien.

– Den uppfattning jag har fått är att deras arbete är uppskattat och jag anser att Sverige, som varit i ett fattigt land, har mycket erfarenhet och kan hjälpa till med utbildning och fattigdomsbekämpning i Rumänien, säger Alexandru Panican.

Fick du svar på frågan varför de valde att resa till just Lund?

– Ja, det var en eller ett par personer i byn som hade varit i Lund och som kom hem och sa att de hade blivit bra bemötta. Detta spred sig i byn så därför har många från Maxenu varit här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.