Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Studentkarneval i Lund, staden som är känd för den speciella lundaandan, där en viktig ingrediens är humor. I dag har universitetet 41 000 studenter. Arkivbild. Foto: Stig-Åke Jönsson/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Lundakarnevalen hotas av tågstopp – ”Hårt slag för Lund”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har planerat in ett tågstopp norr om Lund samma helg som Lundakarnevalen arrangeras i Lund. Den första Lundakarnevalen ägde rum 1849 och de senaste 20 åren har karnevalen traditionsenligt genomförts den tredje veckan i maj men nu är den hotad, enligt karnevalsledningen.

– Vi kan inte ha karnevalen som det är tänkt om det är tågstopp, säger Emil Fredberg, press- och sponschef för Lundakarnevalen 2022.

Kan inte ni flytta karnevalen?

– Nej, det här är världens andra största ideella engagemang och det är hundratals olika aktörer och organisationer som är inblandade. Det vore omöjligt att flytta på datumet, säger Emil Fredberg.

Gemensam skrivelse till Trafikverket

Lunds kommunen har försökt förmå Trafikverket att flytta tågstoppet utan resultat och har därför gått ihop med Region Skånes kollektivtrafiknämnd och universitet i en skrivelse för att försöka förmå dem att flytta det planerade spårarbetet som kommer att påverka trafiken mycket.

– Om karnevalen ställs in på grund av att staten envisas med att spårarbetena ska genomföras just dessa dagar vore det ett hårt slag för Lund, för studentlivet och för hela regionen, säger kommunalrådet Philip Sandberg (L).

Svårt med ersättningsbussar

Skånetrafiken, som i samband med Lundakarnevalen brukar planera för extra trafik, bedömer att ersättningstrafik med bussar i samband med ett så stort arrangemang blir djupt problematiskt.

– Jag tror att vara mycket svårt att ändra på det här datumet, det hör ihop med planering med godstrafiken ner till både Danmark och Tyskland, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare för trafikledningsområde Syd på Trafikverket.

Han berättar att det är planerat sedan flera år tillbaka för fyra tågstopp för att kunna underhålla tågnätet under 2022. Viktiga stopp för att säkra tågtrafiken under lång tid framåt.

Men hade ni inte kunnat planera bättre, det här är ju något som återkommer var fjärde år den tredje helgen i maj sedan 100 år tillbaka?

– Jag kan hålla med dig men det går inte alltid att tillgodose alla önskemål och vi måste prioritera utifrån väldigt många parametrar, säger Göran Holmberg.

Helgen 21-22 maj 2022 kommer sträckan Lund till Hässleholm vara avstängd från 01:15 till 17:15 på söndagskvällen. Sträckorna mellan Lund och Helsingborg och mellan Lund och Malmö rullar på som vanligt, enligt Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer