Edith Escobar (M) lämnar sina uppdrag inom politiken. Foto: Pressbild

Lundapolitiker lämnar M efter SD-samarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Edith Escobar, moderat politiker i Lund, lämnar alla sina politiska uppdrag efter att Moderaterna i flera skånska kommuner valt att samarbeta med SD.

I drygt ett decennium har hon varit aktiv i Moderaterna, bland annat som vice riksordförande för partiets hbtq-förbund Öppna moderater och med flera uppdrag i Lund. Men nu lämnar hon alla sina politiska uppdrag, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om. Hon reagerar på hur SD-politiker uttryckt sig kring invandrare och homosexuella, två grupper hon själv tillhör.

– Jag kommer inte att vara kvar i ett parti som flyttar sina gränser och börjar samarbeta med Sverigedemokraterna, något som inte var tänkbart tidigare, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

M samarbetar inte med SD i Lund, men Edith Escobar reagerar på att M i flera skånska kommuner, exempelvis Staffanstorp, närmat sig SD. Hon tycker även att partiet öppnat upp för samarbete på riksdagsnivå.

– Det går emot den moderata politik som fanns när jag gick med i partiet och jag kan inte längre förklara hur jag kan vara en del av detta, säger hon.

Ingen kommentar från partiledningen

Det är ingen från moderatledningen i Skåne som har hört av sig till Edith Escobar under onsdagen och kommenterat hennes avhopp.

– Nej, jag har inte hört någonting varken från partikolleger i Lund eller från ledningen, säger hon.

På Facebook har däremot flera hört av sig och Theresa Lindahl, fritidspolitiker inom region Skåne, skriver:

”Blir det aktivt samarbete lämnar även jag och jag tror vi är rätt många som resonerar så”.

– Jag ville skriva och berätta att jag respekterar Ediths beslut. Vi ska inte ska samarbeta med SD, säger Theresa Lindahl till SVT Nyheter Skåne.

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande skriver på Facebook:

”Lycka till framöver Edith”!

Edith Escobar motiverar sitt beslut mer ingående i ett debattinlägg i Dagens Samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer