Rickard Olsson (SD) och Christians Sonesson (M) meddelar att M och SD ska styra Staffanstorp tillsammans.

M och SD samarbetar i Staffanstorp

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Sverigedemokraterna har enats om att styra i Staffanstorp. Det skriver Christian Sonesson (M) och Richard Olsson (SD) i ett pressmeddelande.

– Under den här mandatperioden som har gått så har vi märkt att Sverigedemokraterna ligger väldigt nära oss rent politiskt, säger Christian Sonesson (M) till SVT Nyheter Skåne.

Inte frågat partiledningen

Enligt honom var Moderaterna inte tvungna att göra detta för att styra i Staffanstorp.

staffanstorp

– Man kan alltid fundera över om man ska styra ensam i minoritet med 43 procent. Eller om man ska skapa ett politiskt handlingsprogram, som det finns majoritet kring. Då har vi valt att göra det sistnämnda.

Christian Sonesson har inte pratat med partiledningen om hur den ser på samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Jag har inte pratat med dem än. Det får väl återstå att se vad de säger.

– Det här strider mot partiets riktlinjer. Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt, säger Anders Edholm, vice partisekreterare i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Vill införa tiggeriförbud

M och SD får 54 procent i kommunfullmäktige och har gjort upp i frågor som integrationsplikt för nyanlända, att sätta upp övervakningskameror, införa tiggeriförbud, anställa kommunala ordningsvakter och kommunens verksamhet ska vara fri från religiösa uttryck.

– Man har sett exempel från andra kommuner där man har separata badtider eller ritualslaktat kött i skolmåltiderna. Det är några exempel på det, säger Sonesson

Kommer man att få bära slöja? 

– Det är inte en fråga för kommunerna att avgöra först och främst.

Staffanstorp är inte den första kommunen där M inlett samarbete med SD. Det förekommer i olika former även i Hörby, Trelleborg och Sölvesborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

staffanstorp

Mer i ämnet