– Det är ett starkt kvitto på det envisa arbete jag och min forskargrupp bedriver för att söka efter nya metoder att upptäcka och behandla tumörer, säger Fredrik Mertens om utmärkelsen. Foto: Cancerfonden

Lundaprofessor blir årets cancerforskare

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Mertens, professor i klinisk genetik vid Lunds universitet, har utsetts till ”Årets cancerforskare” av Cancerfonden. Utmärkelsen får han för sin forskning om sarkom, tumörer som utgår från mjukdelar som muskler, brosk och bindväv i kroppen.

I motiveringen skriver Cancerfonden att forskningen som Fredrik Mertens och hans forskarteam bedriver har fått ”omedelbar klinisk betydelse för en viktig cancerform med stora individuella variationer”.

Förutom titeln belönas Fredrik Mertens med en vadnringsstatyett som han tar emot på TV4:s insamlingsgala under måndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.