Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jacob Forsell, Azemina Kraina, Lina Tinnerberg och Gustaf Bellman läser till civilingenjörer på LTH i Lund. De räknar med att arbeta med grön omställning. Foto: SVT

Lundastudenter funderar på om de ska flytta till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

De blivande civilingenjörerna i Lund är hett villebråd för gruvindustrin i Norrbotten. Arbetet med att utvinna och utveckla det stora fyndet av sällsynta jordartsmetaller i Kiruna kommer att kräva arbetskraft från andra delar av landet och kanske från andra länder.

– Jag har gjort lumpen där uppe så jag kan nog tänka mig att flytta dit, åtminstone en tid, säger Jacob Forsell, som läser elektroteknik på LTH, Lunds tekniska högskola.

Gruvbolaget LKAB har gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna. Företaget kommer att behöva nyanställa, bland annat civilingenjörer.

– Det kommer att behövas mycket forskning men allt behöver inte ske uppe i Kiruna. Man kanske kan ha någon form av samarbete och åka dit någon gång. Det är jag intresserad av men jag vill inte flytta dit, säger Azemina Kraina, som läser nanovetenskap i Lund.

Hon går femte året på sin utbildning och är snart redo för arbetsmarknaden.

Framtidens ”gröna” ingenjörer

– Det är våra studenter som kommer att driva utvecklingen i Sverige och världen. De som tar examen nu kommer att ha sin toppkapacitet om tio-femton år och det är de som bestämmer vart vi tar vägen, säger Kristofer Modig, vicerektor på LTH.

Den gröna omställningen är i fokus när studenterna pratar om sina framtida yrken.

– Vi är väldigt beroende av framför allt Kina för många av de här sällsynta jordartsmetallerna och det finns många fördelar med att kunna ha en utvecklingsindustri här i Sverige istället, säger Gustaf Bellman, som läser kemiteknik i Lund.

Han kan tänka sig att flytta till Norrbotten.

– Om det finns bra arbetsmöjligheter norrut så varför inte flytta dit?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.