– Påsken är en stor högtid, och därför är det speciellt att vi firar den på det här sättet i år, säger Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lunds domkyrka. Foto: Petra Hultman

Besökarna utspridda när Lunds domkyrka håller öppet

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Skåne stänger många församlingar sina kyrkor under påskhelgen, men Lunds domkyrka håller öppet.

– Vårt rum är ett stort rum och vi ser att här kan man ganska lätt sitta utspritt, säger Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lunds domkyrka.

Tätt följd av julen är påsken det kristna årets största högtid. Många av kyrkorna i Skåne stänger på grund av corona, men domkyrkan i Lund håller öppet för gudstjänst under påskhelgen. Men fler än 50 kommer man inte få vara inne i domkyrkan i påsk.

– Det är sällan i en prästs liv som man tänker ”måtte det nu inte komma så många till gudstjänsterna, så att vi måste avvisa någon i porten”, säger Lena Sjöstrand.

Coronapandemin

Domkyrkan livesänder

Monica Andersson har kommit till domkyrkan för att tända ljus. Hon sörjer att man just i år inte kan fira påsk som vanligt.

– Jag hade nog önskat att vi hade kunna komma hit och träffas. Det hade vi nog verkligen behövt just nu, säger hon.

Genom livesändningar ska församlingen trots allt bjudas in till att delta i helgens firande.

– Påsken representerar ett hopp och att det finns en väg igenom de tyngsta situationerna i livet, säger Lena Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet