Vi vill skicka ut en signal om att våra församlingsmedlemmar ska vara rädda om sig, säger Moshe David HaCohen om beslutet att stänga synagogan. Foto: Lenke Morath

Malmös synagoga stängd – första gången på 117 år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan invigningen 1903 håller Malmö synagoga stängt under pesach, den judiska påsken. I stället för det åtta dagar långa firandet i synagogan får varje familj nu fira på eget håll.

– Många familjer får fira ensamma för första gången någonsin och för första gången utan far- och morföräldrar. Det är en familjetradition, men i år tvingas familjer olyckligtvis att skiljas åt, säger Moshe David HaCohen, församlingsrabbin i Judiska församlingen.

Den judiska påsken, pesach, äger i år rum mellan den 8 och 16 april. Högtiden firas till minne av befrielsen från slaveriet i Egypten, men markerar också slutet på vinterns kyla och isolering.

Coronavirus i Skåne

– Vi firar våren, att få komma ut och upptäcka världens skönhet. Det är en känsla av samhörighet, när alla kommer till synagogan tillsammans. Självklart känns det annorlunda i år, säger Moshe David HaCohen.

Synagogan håller stängt

Den judiska församlingen i Malmö har många äldre medlemmar. För att förhindra spridning av coronaviruset har man därför valt att sedan tre veckor tillbaka stänga synagogan helt.

– Det här har aldrig hänt förut, om det inte var i krigstider, att far- och morföräldrar frivilligt väljer att stanna hemma istället för att fira med sina barnbarn. Så viktigt är det, säger Moshe David HaCohen.

Budskap om hopp

Samtidigt som Malmös judar nu måste fira på egen hand betonar rabbinen Moshe David HaCohen vikten av samhörighet och hopp.

– Det är en del av den judiska berättelsen. Oavsett vad som än händer det judiska folket, så är vi alltid hoppfulla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet