Verk ur konsthallens pågående utställning med Truls Melin 10 okt 2015 -10 jan 2016. Foto: Lunds konsthall / Truls Melin

Lunds konsthall kan läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Konsthallen i Lund ska göras om. Det innebär att verksamheten i sin nuvarande form läggs ner. ”Det är inget roligt beslut”, säger Joakim Friberg (S), Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att rekonstruera Lunds konsthall, i syfte att modernisera den.

– Vi måste ta nya tag med verksamheten, för att få den att passa in i samtiden, säger nämndens ordförande Joakim Friberg (S).

Enligt Joakim Friberg är detta inte en besparingsåtgärd, men han säger samtidigt att det ekonomiska läget i kommunen har haft betydelse för beslutet. Kultur- och fritidsförvaltningen ska spara in en procent av sin budget årligen, vilket innebär tre miljoner kronor under 2016. Och konsthallen är en av de verksamheter som fått mindre pengar varje år, under de senaste åren.

– Om man bara drar ner hela tiden så passerar man tillslut en gräns där man inte kan bedriva samma verksamhet längre. Detta är inget roligt beslut, men något måste göras, säger Joakim Friberg.

”Hela personalen chockade”

Konsthallens chef, Åsa Nacking, är starkt kritisk till beslutet.

– Det är skandalöst. Både beslutet att ”rekonstruera” konsthallen och hur detta gick till: att både lägga fram och fatta beslut vid sittande möte i ett så viktigt ärende. En konsthall med en snart sextioårig historia läggs ned utan diskussion. Jag och hela personalen på konsthallen är chockade, skriver hon i ett pressmeddelande.

Friberg: kämpat för konsthallen

Joakim Friberg har tidigare kämpat för konsthallen och har bland annat ställt sig kritisk till förslag om ett intäktskrav på två miljoner årligen. Han har inte ändrat uppfattning i den frågan, säger han, men har insett att verksamheten måste förändras.  

– Ett sådant intäktskrav skulle innebära dödsstöten för verksamheten. Vi skulle få ha en hög avgift och skulle därför aldrig komma upp i de besökssiffror vi har idag. Men utifrån det läge vi har så finns det bara två alternativ – att införa avgifter eller att förändra verksamheten.

En ny verksamhet

Vad beslutet om rekonstruktion kommer att innebära rent konkret kan Joakim Friberg inte svara på i dagsläget. Men han säger att man kommer att titta på att samordna resurser.

Innebär det att verksamheten kan komma att bakas ihop med andra verksamheter?

– Ja, så kan det vara. Verksamheten kommer i alla fall inte att se ut som den gör idag. Jag vill inte säga att det handlar om att lägga ner, men det kan innebära att nuvarande verksamhet läggs ner för att ge plats för en ny, säger han.

– Det är tuffa utmaningar vi står inför, därför måste vi våga ta obekväma beslut, fortsätter han.

Personalen begär möte

I februari kommer Kultur- och fritidsförvaltningen att presentera en tidsplan för rekonstruktionen.

Nu har personalen på konsthallen bett nämndens ordförande om ett möte för att förstå vad som händer nu. Konsthallens chef Åsa Nacking:

– Vi vet inte så mycket om vad som händer nu. Konsthallens två första utställningar nästa år, som annonseras på hemsidan, ska genomföras som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.