Lundakvintetten vill se att personer med försörjningsstöd arbetar inom skogs- och lantbruk under sommaren. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Lunds styre vill se arbetslösa på jordgubbsfälten

Uppdaterad
Publicerad

Styret i Lund vill att den som har försörjningsstöd ska arbeta i jordbruket eller skogsbruket som nu skriker efter folk.

– Det skulle vara ett sätt att få folk ut i arbete, säger Göran Wallén (M) som är socialnämndens ordförande.

Lunds styrs av fem partier – Liberalerna, Moderalerna, Centern, Kristdemokraterna och det lokala FNL. Kvintetten har nu väckt ett förslag om att arbetslösa och nyanlända som har försörjningsstöd ska arbeta i skogs- och lantbruk i sommar.

– Vi har ett ökande antal hushåll i Lund som får försörjningsstöd. Samtidigt så vet vi att det saknas folk till kan till exempel skörda grönsaker, säger Göran Wallén.

– Och då tänkte vi att tänk om man kan matcha ihop de här två grupperna.

Ska söka alla jobb

Den som får försörjningsstöd ska söka alla jobb som han eller hon har kompetens för. Frågan är dock om lantbruket vill ha de här personerna, när man har vant sig vid erfarna plockare som brukar komma från till exempel Vitryssland och Polen.

– De här personerna har kanske inte samma kapacitet. Men om alternativet är att skörden ruttnar ute på fälten? Då måste det här vara bättre, säger Göran Wallén.

Inget avtal än

Kommunen ska ta kontakt med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, för att diskutera saken.

– Det finns inget avtal eller överenskommelse än, men vi hoppas att det ska gå att lösa, säger Göran Wallén.

– Kanske kan man tänka sig att Arbetsförmedlingen går in och stöttar med lite pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.